Loading...
 
 
Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
 •  
 • Tuesday 08 Dec 2020

   Οι Ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ, Ιατροί, διαγνωστικά εργαστήρια και Πολυιατρεία έχουν δείξει έμπρακτα την συνδρομή τους στην πανδημία και στην στήριξη των ασθενών και της Δημόσιας Υγείας διατηρώντας ανοικτά τις δομές τους με μεγάλη ελάττωση του κύκλου  εργασιών τους ενώ τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν ανεπηρέαστα και μάλιστα υψηλότερα λόγω μέτρων προστασίας.

  Τα ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια της γειτονιάς προσφέρουν  τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς δρώντας ως ανάχωμα για να μην πηγαίνουν οι ασθενείς στα Δημόσια Νοσοκομεία και έτσι να αντέχουν οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  Ο κλινικο-εργαστηριακός κλάδος των ιατρών υφίσταται από το 2013 ένα άνευ προηγουμένου κούρεμα των δεδουλευμένων του (οι ιατρικές πράξεις παραμένουν σε τιμές του 1991) με τα γνωστά Rebate και Clawback. Στην πράξη υφίσταται κούρεμα έως και 65% των δεδουλευμένων μας ενώ υποχρεούμαστε να κάνουμε όλες τις εξετάσεις, σε επίπεδα κάτω του κόστους σε μερικές εξ'αυτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η γενική αίματος αμείβεται με λιγότερο από 2 ευρώ, η δοκιμασία κοπώσεως με 14 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος με 2,5 ευρώ.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου εδώ:POSKE DELTIO TYPOY 71220.pdf

   
 • Tuesday 24 Nov 2020
  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Ανακοινώθηκε από το Υπ. Υγείας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2020 -2021.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το κείμενο εδώ:PROGRAMMA EMBOLIASMOY.pdf   
 • Thursday 19 Nov 2020

                                                       

  ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

  ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

   

  Λιβαδειά, 18 Νοεμβρίου 2020

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

   

  Ο Δήμος Λεβαδέων και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 18:30 με ομιλήτρια την πνευμονολόγο κ. Σωτηρία Δεβενέ.

  Στόχος του σεμιναρίου είναι οι δημότες μας να ενημερωθούν σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης και έναντι του πνευμονιόκοκκου, καθώς και για θέματα σχετικά με τον κορωνοϊό COVID – 19.

  Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στην ιατρό κ. Δεβενέ και θα λάβουν σχετικό email με όλες τις πληροφορίες για τη σύνδεσή τους.

  Το σεμινάριο θα μεταδίδεται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων https://dimoslevadeon.gr.

   
 • Wednesday 18 Nov 2020

   

  Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, σε κατεστραμμένο ιστό των πνευμόνων και στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια και ο χρόνιος βήχας, με ή χωρίς φλέγμα. Ενδέχεται να προκύψει κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.  Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι οι περίοδοι επιδείνωσης των συμπτωμάτων, γνωστές ως εξάρσεις. Αυτό μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις ή έκθεση σε υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και οι εξάρσεις δύναται να επιταχύνουν τη μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας.   

  Τα άτομα με ΧΑΠ υποφέρουν συχνά από άλλες ασθένειες, γνωστές ως συνοσηρότητες. Οι πιο κοινές ασθένειες που προκύπτουν παράλληλα με ΧΑΠ περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, άγχος και κατάθλιψη, καρκίνο του πνεύμονα, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. 

  Η ΧΑΠ προκαλείται από παράγοντες που επιφέρουν φλεγμονή στους πνεύμονες. Περιλαμβάνουν τα εξής:

  καπνισμα:Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο. Περίπου 40-50% των δια βίου καπνιστών θα εμφανίσουν ΧΑΠ, σε σύγκριση με το 10% των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.  Δεν πρόκειται να εμφανίσουν όλοι οι καπνιστές την ασθένεια, το οποίο υποδηλώνει ότι η γενετική διαδραματίζει και αυτή κάποιο ρόλο στο αν είναι κάποια άτομα πιο ευαίσθητα από άλλα. 

  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚH EΚΘΕΣΗ: Περίπου το  15-20% των περιπτώσεων ΧΑΠ σχετίζονται με έκθεση σε επαγγελματική σκόνη, χημικές ουσίες, ατμούς ή άλλους αέριους ρύπους στο χώρο εργασίας τα οποία μπορούν να την προκαλέσουν. Ανακαλύψτε περισσότερα για τους επαγγελματικούς παράγοντες κινδύνου.

  ΕΞΩΤΕΡΙΚH ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚH ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚH ΡΥΠΑΝΣΗ: Τα άτομα με ΧΑΠ έχουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χρήση καυσίμων βιομάζας για μαγείρεμα και θέρμανση αποτελεί και αυτή παράγοντα κινδύνου.

  ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:Η σύσταση των γονιδίων ενός ατόμου μπορεί να σημαινει οτι είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ΧΑΠ. Το πιο εκτενώς μελετημένο γενετικό πρόβλημα που συνδέεται με τη ΧΑΠ είναι μια ασθένεια που ονομάζεται ανεπάρκεια άλφα -1 αντιθρυψίνης, κληρονομική ασθένεια στην οποία το άτομο δε διαθέτει την πρωτεϊνη που είναι γνωστή ως άλφα-1 αντιθρυψίνη.

  Η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη της έκθεσης σε αυτούς τους παράγοντες αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη της νόσου. Περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ενθάρρυνση του ατόμου να σταματήσει το κάπνισμα
  • Εμβολιασμός έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκου
  • Μείωση της έκθεσης σε εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από καύσιμα βιομάζας σε αναπτυσσόμενες χώρες
  • Πρόληψη εξάρσεων της ΧΑΠ

  Η διάγνωση της ΧΑΠ γίνεται μέσω της σπιρομέτρησης. Η εξέταση πραγματοποιείται από πνευμονολόγο, ο οποίος είναι κι ο αρμόδιος για την παρακολούθηση της νόσου.

  Η διαχείριση της ασθένειας περιλαμβάνει:

  • Μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Βελτίωση της ικανότητας άσκησης για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων
  • Ιατρική θεραπεία με βρογχοδιασταλτικά για να βοηθήσει στην πρόληψη εξάρσεων
  • Θεραπεία με οξυγόνο σε προχωρημένο στάδιο για να βοηθήσει στη διευκόλυνση της αναπνοής

  Η ΧΑΠ αποτελεί σημαντική επιβάρυνση σε άτομα, κοινωνίες και συστήματα υγείας ανά τον κόσμο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη συνεχή έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση, και επίσης στη γήρανση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο είναι πιο πιθανό να βιώσουν τις συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου της ΧΑΠ. 

  • Οι χώρες με υψηλότερο ποσοστό καπνιστών έχουν αυξημένο επίπεδο θνησιμότητας από ΧΑΠ
  • Σημειώνονται 300.000 θάνατοι στην Ευρώπη από ΧΑΠ κάθε χρόνο - το ισοδύναμο από 3 βόμβες της Χιροσίμα
  • Μέχρι το 2025 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως
  • Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία για ΧΑΠ είναι κατά μέσον όρο περίπου 300 ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο

  Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε είναι επιτακτική η ανάγκη της παρακολούθησης και του ελέγχου της νόσου ώστε οι ασθενείς με ΧΑΠ να θωρακίσουν καλύτερα το αναπνευστικό τους σύστημα

   
 • Tuesday 17 Nov 2020

  Το Δ.Σ. της ΕΠΝΕΛ εκφράζει την απεριόριστη θλίψη και τα ειλικρινά συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο χαμό του συνάδελφου και φίλου Αντώνη Χατζηγεωργίου, ενός εξαίρετου πνευμονολόγου με υψηλό ήθος και αγάπη για τον πάσχοντα.

  Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει η απώλειά του στη οικογένεια και τους οικείους του.  Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, αντί στεφάνων στην μνήμη του το Δ.Σ. θα καταθέσει το συμβολικό ποσό των εκατό (100) ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου.   
 • Thursday 12 Nov 2020

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την ειδικότητά μας λόγω του δεύτερου κύματος πανδημίας του νέου κορονοϊού, η ΕΠΝΕΛ καλεί τους συνάδελφους Πνευμονολόγους - Φυματιολόγους να επικοινωνήσουν με την ένωση στο email: info@epnel.gr με στόχο να ενημερώσουν για τυχόν προβλήματα ή ελλείψεις που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος είτε σε ιδιωτική είτε σε δημόσια δομή υγείας αυτή την περίοδο.

   
 • Wednesday 11 Nov 2020

   

  ΠΡΟΣ

  Υπουργό Υγείας

  Κ. Βασίλη Κικιλια

  Αριστοτέλους 17

  Αθήνα 104 33

                                                                                                                                 

  Αθήνα 11/11/2020
                          Αρ. Πρωτ: 727/2020

  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας,

  Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ Υγείας,

  Σε αυτή την πολύ δύσκολη υγειονομική περίοδο λόγω της έλευσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, η ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή της μάχης, προσφέροντας τα μέγιστα στην προσπάθεια διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από κάθε βαθμίδα παροχής υπηρεσιών υγείας. Με την έλευση των χειμερινών μηνών, η ζήτηση υπηρεσιών υγείας λόγω και των λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων θα αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερο τις αντοχές του συστήματος υγείας.

  Θεωρούμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, αδήριτη ανάγκη την άμεση προκήρυξη μόνιμων πνευμονολόγων και την στελέχωση των πνευμονολογικών κλινικών πανελλαδικά με νέους επιστήμονες οι οποίοι θα ενισχύσουν και θα ανανεώσουν το «γερασμένο» ιατρικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την επιστολή προς τον Υπ. Υγείας εδώ:AP 727 EPISTOLH PROS YP. YGEIAS.pdf

   
 • Tuesday 10 Nov 2020
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την 12 Νοεμβρίου κάθε έτους γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας, της συνηθέστερης οξείας νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η πνευμονία δύναται να προκαλέσει μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα λόγω εμφάνισης σοβαρών μορφών λοίμωξης όπως η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία.  Η μετάδοση του πνευμονιόκοκκου πραγματοποιείται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων τα οποία μεταφέρονται με το βήχα, το φτέρνισμα, καθώς και με την στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί. Επιδημιολογικά, οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται περισσότερο συχνά κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω συγχρωτισμού και κλιματικών συνθηκών, αλλά ενίοτε και κατά την αρχή της εαρινής περιόδου. Αν και οποιοσδήποτε δύναται να προσβληθεί από την πνευμονιοκοκκική νόσο, τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών, τα ανοσοκασταλμένα άτομα και οι καπνιστές είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Βασικός πυλώνας της ενημέρωσης του συμβολικού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας 2020 είναι η προώθηση του μηνύματος της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των ασθενών που πάσχουν από λοίμωξη covid 19 σε ιατρικό οξυγόνο.
   
  Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα μελετών, σε παγκόσμια κλίμακα ο πνευμονιόκοκκος παρουσιάζει σημαντικό ποσοστό αντοχής στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, γεγονός που επιτάσσει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανάγκη μείωσης όλων των αιτιών ανάπτυξης αναπνευστικών  λοιμώξεων   τόσο σε   παιδιά   όσο και   ενήλικες, καθώς και  την πρόληψη της νόσου μέσω της εμβολιαστικής παρέμβασης από τους επαγγελματίες υγείας.
   
  Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας είναι διαθέσιμοι δύο τύποι εμβολίων, τα  συζευγμένα και τα πολυσακχαριδικά. Το δασολογικό σχήμα και ο χρόνος χορήγησης τους λαμβάνει χώρα βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών με την καθοδήγηση του εκάστοτε θεράποντα πνευμονολόγου σε συνάρτηση με το ατομικό ιστορικό και κλινικό προφίλ του ασθενούς.
   
  Καλούμε τους πολίτες και κυρίως τους ασθενείς που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να επικοινωνήσουν με τον κατεξοχήν ειδικό του αναπνευστικού συστήματος, τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο και να ενημερωθούν για τα οφέλη και την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου.
   
 • Wednesday 04 Nov 2020

   

  Διαδικτυακή ενημέρωση για το Εμβόλιο
   της Γρίπης και του Πνευμονιόκοκκου

  Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου σε συνεργασία με το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Περιστερίου και την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας θα πραγματοποιήσει διαδικτυακά, ενημερωτική συζήτηση – ενημέρωση, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 19:00, με θέμα: «Νεώτερα δεδομένα  για το Εμβόλιο της Γρίπης και του Πνευμονιόκοκκου».

  Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο κ. Γεράσιμος Απολλωνάτος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Ιατρός 2ο Κ.Υ. Περιστερίου και την προσφώνηση θα κάνει η κα Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Συντονιστής της διαδικτυακής ενημέρωσης είναι ο Αντιδήμαρχος Υγείας κ. Γεώργιος Μπεκιάρης.

  Zoom Meeting ID: 826 4334 7462

  Passcode: 13579

  Η διαδικτυακή ενημέρωση – συζήτηση είναι ανοικτή και δωρεάν για το ευρύ κοινό, μέσω ειδικής πλατφόρμας της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου (ΔΕΠΑΔΠ).

  Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου, στο τηλ. 210-5783266 (καθημερινά από 8 π.μ. – 2 μ.μ.) και στο e-mail kepygeias@peristeri.gr 

   
418 Αντικείμενα. Σελίδα 13/42