Loading...
 
 
Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
 • Friday 19 Mar 2021
    Σήμερα, 19/3/2021, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία του ύπνου για την υγεία του ατόμου και οι συνέπειες της αϋπνίας, μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις ορθές πρακτικές ύπνου, κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον ύπνο και παθήσεις που προκαλούνται από την έλλειψή του.

     Περαιτέρω στόχος είναι η προαγωγή της υγιεινής του ύπνου ως απαραίτητου στοιχείου καλής υγείας και την εξασφάλιση αυτής μέσα από την ενημέρωση για τις διαταραχές του ύπνου και τις εξελίξεις γύρω από την θεραπεία τους. Με τον όρο «υγιεινή του ύπνου» εννοούμε τα σωστά και τακτικά ωράρια ύπνου και αφύπνισης, την αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων και ακτινοβολίας αμέσως πριν την κατάκλιση, τον ύπνο σε χώρο με κατάλληλες συνθήκες όπως θερμοκρασία, ηχομόνωση, φωτισμός κτλ.
   
     Εκτιμάται ότι οι διαταραχές αυτές απειλούν την ποιότητα ζωής του 45% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, κοστίζοντας παράλληλα πάνω από 400 εκ.$ τον χρόνο στις ΗΠΑ, 60 εκ. στην Γερμανία, 50 εκ. στο Ηνωμένο Βασίλειο και 21 εκ. $ στον Καναδά. Η συχνότερη από αυτές τις διαταραχές, το Σύνδρομο Αποφρακτική Απνοιών-Υποπνοιών κατά τον Ύπνο, γνωστό ως υπνική άπνοια, αφορά περίπου το 22% των ανδρών (1 στους 4) και το 17% των γυναικών (1 στις 6).
   
     Τα στοιχεία βασίζονται σε στατιστικές που υποεκτιμούν την πραγματικότητα, τόσο γιατί τα συμπτώματα εισβάλλουν πολλές φορές βραδέως με αποτέλεσμα το άτομο που πάσχει να τα αντιλαμβάνεται δυσκολότερα, επειδή εξοικιώνεται, αλλά και λόγω μειωμένης εγρήγορσης στην αντιμετώπισή τους και πλέον λόγω δυσχερέστερης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
   
     Την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, τα ωράρια και η ποιότητα του ύπνου μας είναι πολύ περισσότερο διαταραγμένα λόγω αυξημένου στρες, μειωμένων δραστηριοτήτων και περισσότερου χρόνου μπροστά στην οθόνη.
   
      Κοιμόμαστε περίπου το 1/3 της ζωής μας. Για πολλούς αιώνες ο ύπνος θεωρούνταν από τους επιστήμονες και τους φιλοσόφους ένα φαινόμενο παθητικού χαρακτήρα. Εδώ και κάποιες δεκαετίες αναγνωρίζεται ως ενεργητικό φαινόμενο απολύτως αναγκαίο για την ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπου, που απαιτεί την αρμονική συνεργασία πολλών συστημάτων του οργανισμού και αποτελεί σταθερά σημαντικό πεδίο συνεχούς επιστημονικής έρευνας. Πράγματι, αν ο ύπνος δεν ήταν απαραίτητος για την εξέλιξη και διατήρηση των ειδών, θα αποτελούσε το μεγαλύτερο λάθος της φύσης και της φυσικής επιλογής.
   
      Όλοι μας γνωρίζουμε καλά πόσο κουρασμένοι ή κακοδιάθετοι αισθανόμαστε την επόμενη μέρα μετά από ένα ξενύχτι ή από έναν κακό ύπνο. Οι επιπτώσεις του ελλειπούς ή κακής ποιότητας ύπνου διακρίνονται σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, αφορούν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού και επηρεάζουν τρία επίπεδα της ζωής μας: α) την ποιότητα ζωής, τόσο του ίδιου του ατόμου που πάσχει όσο και του παρακοιμώμενου, αλλά και του ίδιου του ζευγαριού,
   
   β) την υγεία και την πιθανότητα εμφάνισης ή/και επιδείνωσης καρδιαγγειακών, μεταβολικών αναπνευστικών νοσημάτων, μείωσης της ανοσιακής λειτουργίας, πρόσληψης βάρους, διαταραχών του θυμικού και μεταβολών της διάθεσης και
   
   γ) τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων, λόγω διαταραχών της συγκέντρωσης, μείωσης της παραγωγικότητας και καταστολής της εγρήγορσης και των αντανακλαστικών.
   
     Τα συμπτώματα που μπορεί να θέσουν την υποψία ύπαρξης του συνδρόμου υπνικής άπνοιας διακρίνονται σε ημερήσια και νυκτερινά: αίσθημα κούρασης την ημέρα, υπνηλία, μειωμένη ενέργεια, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης, αλλά και ροχαλητό, αφυπνίσεις τη νύχτα με αίσθημα πνιγμονής, έγερση για νυκτερινή ούρηση, ανήσυχος ύπνος είναι κάποια από αυτά. Αλλά και πολλές παθήσεις, όπως καρδιολογικές, π.χ.αρρυθμίες, μεταβολικές, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία ή οι νεφροπάθειες και αναπνευστικά νοσήματα, π.χ. η πνευμονική ίνωση και περιοριστικά νοσήματα, μπορούν να προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών ύπνου.
   
     Αν, λοιπόν, σας έχουν πει ότι ροχαλίζετε συχνά και δυνατά, αν ξυπνάτε κουρασμένοι ή νιώθετε ότι ο ύπνος σας δεν είναι αναζωογονητικός, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί η αιτία να είναι χαμηλές τιμές οξυγόνου το βράδυ. Ο πνευμονολόγος είναι εκείνος που θα μπορέσει μέσα από ειδικά ερωτηματολόγια και την κλινική εξέταση να εκτιμήσει την κατάσταση και να σας κατευθύνει.
   
     Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να επωφεληθούμε όλοι μας από τις ευεργετικές επιδράσεις ενός αναζωογονητικού και καλού ύπνου. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και θα βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία που τόσο πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επιπλέον, εν όψει του εμβολιασμού μας κατά του SARS-CO-V-2, φροντίζουμε να κοιμηθούμε καλά πριν και μετά τη χορήγηση της δόσης του εμβολίου, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να χτίσει την επιθυμητή ανοσία έναντι του ιού. Για να παραμένουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς!

   

   
 • Friday 19 Mar 2021


  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Μεγαρέων σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ υπό την αιγίδα της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, επιθυμώντας την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού, σας προσκαλούν στο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με θέμα  «ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ : ΠΑΝΔΗΜΙΑ & ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ», που διοργανώνεται το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 και ώρα  19:00 μέσω του συνδέσμου της πλατφόρμας Zoom που ακολουθεί:
  Join Zoom Meeting Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Μεγαρέων σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ

  https://zoom.us/j/98363284894

  Ομιλητής:

  Ελευθέριος Παπαλευθέρης ιατρός Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος.

  Σχολιασμός:

  Αγησίλαος Δέρβας ιατρός Πνευμονολόγος–Υπνολόγος, 

  μέλος Δ.Σ.  Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος

   

   
 • Thursday 18 Mar 2021

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με εισήγηση του Προέδρου Γ.Πατούλη ανακοινώνει ότι πρόκειται να απαλλάξει από  την ετήσια συνδρομή τους για τα επόμενα πέντε χρόνια όσους ιδιώτες ιατρούς μέλη του, με ειδικότητα παθολογίας, γενικής ιατρικής, πνευμονολογίας και αναισθησιολογίας, ανταποκριθούν στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας και απασχοληθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  δίνοντας έμπρακτο παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου εδώ:

  https://www.isathens.gr/syndikal/9610-apalagi-5-eti-gia-syndormi-sto-esy.html

   
 • Thursday 04 Mar 2021

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και περισσότερους από 12 μήνες οι πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι όλης της χώρας δίνουν καθημερινά τη μάχη τους από την πρώτη γραμμή και από κάθε δομή υγείας είτε αυτή είναι δημόσια είτε ιδιωτική. Αναμφισβήτητα η μόνη ελπίδα αναχαίτησης της πανδημίας και θωράκισης του πληθυσμού αποτελεί η δημιουργία ανοσιακού τείχους μέσω των εμβολιασμών όλων των ηλιακών ομάδων.
   
  Μοναδικό μέλημα των επαγγελματιών υγείας είναι να μην χαθεί και να μην πεταχτεί ούτε μια δόση εμβολίου με κύριο γνώμονα να αυξηθεί όσο πιο άμεσα και αποτελεσματικά η αμυντική ασπίδα της χώρας ενάντια στον φονικό ιό.
   
  Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και ο συνάδελφος Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος κος Δρόσος Τσαβλής, βάζοντας πάνω από όλα την ιατρική ιδιότητά του και προς το όφελος του κοινού καλού,  λειτούργησε κατά τρόπο ώστε να μην υπάρξουν απώλειες από χαμένες δόσεις εμβολίων στην ιδιαίτερη αυτή χρονική συγκυρία!
   
 • Wednesday 03 Mar 2021

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Ο Δήμος Ελευσίνας και η  Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας στα πλαίσια λειτουργίας του Δημοτικού Ιατρείου,  υπό την αιγίδα της  Ένωσης Πνευμονολόγων  Ελλάδος (Ε.Πν.Ελ), επιθυμώντας  την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών στο θέμα της πανδημίας, σας προσκαλούν στο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με θέμα:«Εμβολιασμός και σύγχρονες εξελίξεις στη θεραπεία της νόσου Covid-19», που διοργανώνεται  το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 και ώρα 12:00, μέσω του συνδέσμου της πλατφόρμας  Zoom που ακολουθεί:

  Join Zoom Meeting

  https://us02web.zoom.us/j/87491077715 

  Meeting ID: 874 9107 7715

  Find your local number: https://us02web.zoom.us/u/kc1dYJVzS3

  Ομιλήτρια: 
  Στυλιανή Μυτιληναίου, ιατρός Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Μέλος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας

  Σχολιασμός : Γ. Κουρούνης, ιατρός Ειδικός Παθολόγος

  Χαιρετισμό απευθύνουν: 

  Αργύρης Οικονόμου, Δήμαρχος Ελευσίνας

  Γεώργιος Κρομμύδας, Πνευμονολόγος– Φυματιολόγος, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας

  Ζωή Στραϊτούρη,  Πρόεδρος της  Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας

  Γεώργιος Κουρούνης, ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας

  Τη συζήτηση συντονίζουν οι:

  Γεώργιος Κρομμύδας, Πνευμονολόγος– Φυματιολόγος, Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας

  Φώτιος-Παναγιώτης Τατάκης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Δημόσιας Υγείας,
  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

   

   
 • Monday 01 Mar 2021
  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Επισυνάπτουμε το Δ.Τ. του Διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας για το επίδομα ενοικίου που θα καταβάλει ο Δήμος Νάουσας για την θέση του Επιμελητή Β' ειδικότητας Πνευμονολόγου - Φυματιολόγου που έχει προκηρυχθεί στο Νοσοκομείο.

  Για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση επικοινωνήστε με την κυρία Σαββίδου  Βούλα ,Γραμματεία Διοικητή Τηλ: 23320 59214.

  Μπορείτε να διαβάσετε το Δ.Τ. εδώ:DELTIO TYPOY.pdf
   
 • Wednesday 24 Feb 2021
  Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου Ανάστου Δαμιανού με μακρά πορεία στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας.


  Η σκέψη μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην οικογένεια του και στα αγαπημένα του πρόσωπα.

   
 • Friday 19 Feb 2021


  Τα μέλη του  
  Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο χαμό την ώρα του καθήκοντος του εξαίρετου συναδέλφου Aθανασίου Ουζουνίδη. 

  Η σκέψη μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην οικογένεια του και στα αγαπημένα του πρόσωπα.

   
 • Wednesday 17 Feb 2021

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας υπό την Αιγίδα της Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠΝΕΛ), επιθυμώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα της πανδημίας, διοργανώνουν ένα διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με τίτλο «Οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και τα εμβόλια για τον κορωνοϊό» την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00.

  Θα μιλήσουν:

  O Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Αργύρης Τζουβελέκης και η Γεωργία Τρακαδά, Αν. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος.

  Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλoγερόπουλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Σωτήρης Κοίλιας.

  Τη συζήτηση θα συντονίσει η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και πνευμονολόγος κα Μαρία Τσουκαλά και ο Γράσσος Δημήτριος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Γ. Γραμματέας της Ε.Πν.ΕΛ.

  Το διαδικτυακό σεμινάριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τη σελίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στο youtube και το facebook, ενώ το κοινό μπορεί να απευθύνει ερωτήσεις με σχόλια.

  Διαδικτυακός σύνδεσμος: https://youtu.be/IKtaigUpluU

  Δελτίο Τύπου: https://dikepaigialeias.gr/nea-kai-anakoinoseis/deltia-typou/diadiktiako_seminario/

  Εκδήλωση στο Facebook: https://fb.me/e/1X5dvCof8

   
 • Thursday 11 Feb 2021

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Οι συστηματικές και εντατικές προσπάθειες και της Ε.Πν.Ελ. για την άμεση προκήρυξη θέσεων Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας αποτυπώθηκαν σε θέσεις όλων των βαθμίδων Ε.Σ.Υ. σε όλη την επικράτεια αναδεικνύοντας την τεράστια προσφορά της ειδικότητας στην ιατρική κοινότητα τόσο διαχρονικά όσο και στην περίοδο της πανδημίας.

  Το Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. θα συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό και ζήλο να προάγει τα σύννομα συμφέροντα της ειδικότητας.

  Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με την προκήρυξη για την πλήρως θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. εδώ: FEK THESEIS ESY.pdf

   
397 Αντικείμενα. Σελίδα 9/40
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13