Loading...
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΣΚΕ

Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
 • Wednesday 08 May 2024  Το άσθμα αποτελεί κοινή χρόνια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Προκαλεί χρόνια φλεγμονή στους αεραγωγούς με συνέπεια συμπτώματα από το αναπνευστικό (βήχα, δύσπνοια, συριγμό, πόνο ή βάρος στο στήθος) με υφέσεις κι εξάρσεις κατά τη διάρκεια του έτους, οι οποίες χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής. Το άσθμα πλέον ορίζεται ως βρογχικό με υποδιαιρέσεις βάσει φαινοτύπου (πολύ γνωστή η αλλεργική του μορφή). Το αίτιο εμφάνισης του άσθματος δεν είναι απόλυτα σαφές! Κάποια στιγμή πυροδοτείται στη ζωή του ασθενούς.

  Συχνότερα ενοχοποιούνται οι ιογενείς λοιμώξεις. Παρόλα αυτά η παρόξυνση αυτού μπορεί να προκληθεί τόσο από ιογενείς λοιμώξεις όσο και από επαφή με αλλεργιογόνα, υγρασία, μούχλα, σκόνη, γύρη, τρίχωμα ζώων, έντονες καυστικές οσμές, απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, έκθεση στο κρύο, έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (ενεργητικά ή παθητικά), άσκηση, συναισθηματική φόρτιση και κυκλοφορικοί ρύποι.
   
  Παρουσιάζει περισσότερο από ένα είδος συμπτωμάτων (συριγμό, δύσπνοια, βήχας, σφίξιμο στο στήθος) τα οποία είναι συχνά χειρότερα κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν στη διάρκεια του χρόνου και σε έντασηΣτη διαχείριση της νόσου πρωτεύοντα ρόλο παίζει η συμμόρφωση στην αγωγή. Ο ασθματικός ασθενής πρέπει να ζει φυσιολογικά! Είναι πλέον αποδεκτό ότι το άσθμα δεν έχει ηλικία εμφάνισης. Το 10% περίπου των ενηλίκων με άσθμα αντιμετωπίζουν επίμονα συμπτώματα και εξάρσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, παρά τη χορήγηση επαρκούς θεραπείας. Το άσθμα αυτό αναφέρεται ως δύσκολο στη θεραπεία άσθμα και συχνά μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου.
   
  Ωστόσο στη σύγχρονη εποχή διαθέτουμε στη φαρέτρα μας φάρμακα για κάθε μορφή άσθματος (ακόμη και του πιο ανθιστάμενου-βλέπε βιολογικοί παράγοντες). Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού
   
  Συνεπώς ο ορισμός του υποδηλώνει ότι δε θεραπεύεται. Χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όμως μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία, ώστε ο ασθενής να έχει φυσιολογική ζωή στο βαθμό που είναι συνεπής και συνεργάζεται με το θεράποντα πνευμονολόγο του

   

   
 • Monday 29 Apr 2024
  Το Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ 
  εύχεται από καρδιάς σε όλους,
  το Φως της Ανάστασης
  να χαρίζει ελπίδα, αδελφοσύνη, αισιοδοξία και δύναμη!
   
  Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα.


   
 • Thursday 18 Apr 2024

  Το  «6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής» θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2024 στους συνεδριακούς χώρους του Πολεμικού Μουσείου, στην Αθήνα.

   Μπορείτε να δείτε το προκαταρκτικό πρόγραμμα εδώ :PROKATARKTIKO PROGRAMMA 6.pdf

  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του συνεδρίου επιλέγοντας εδώ 
   
 • Thursday 04 Apr 2024

   

  Σήμερα 03/04/2024 πραγματοποιήθηκε  στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη»  της Βουλής των Ελλήνων συνάντηση και ακρόαση επιλεγμένων φορέων υγείας όπου έλαβε χώρα διαδραστική συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

  Η Πρόεδρος, κα Τσικρικά, εκπροσωπώντας την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, παρευρέθηκε και συμμετείχε ενεργά θέτοντας πολλαπλά ερωτήματα όσον αφορά τα επαγγελματικά θέματα της ειδικότητας της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας,  ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την βελτίωση διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.

  Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις θα εξετασθούν λεπτομερώς, θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπ’ όψιν των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων τις επόμενες ημέρες.   
 • Wednesday 27 Mar 2024

  Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της  αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

  Η Αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα. 

  Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. 

  Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου  φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή. 

  Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

   
 • Friday 22 Mar 2024


  Η 24η Μαρτίου, επέτειος της πρώτης επιστημονικής ανακοίνωσης για το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση υγειονομικών και κοινωνικών δράσεων για τον περιορισμό της επιδημικής αυτής νόσου. Το φετινό μήνυμα με αποδέκτες κοινό και επαγγελματίες υγείας είναι «Ναι! Μπορούμε να νικήσουμε την Φυματίωση!» με απώτερο σκοπό την ανανέωση της δέσμευσης, έμπνευση και ανάληψη δράσης για τον τερματισμό της φυματίωσης.

  Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μόνο για το έτος 2021 περισσότερα από δέκα εκατομμύρια άτομα νόσησαν από φυματίωση, από τα οποία το 1.6 εκατομμύριων εξ αυτών, δυστυχώς να καταλήγει από την νόσο. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης φυματίωσης εκτιμάται περίπου 30 φορές μεγαλύτερος σε φορείς HIV, ενώ καταγράφεται επιδημιολογικά ως η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στους πάσχοντες από AIDS.  

  Η φυματίωση (TB) αποτελεί ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο που ονομάζεται Mycobacterium tuberculosis. Οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος μπορεί να προσβληθεί από την ασθένεια, αν και η πάθηση αφορά συχνότερα στους πνεύμονες. 

  Η μετάδοση λαμβάνει χώρα αερογενώς με τα κυριότερα συμπτώματα τον πυρετό-δεκατική πυρετική κίνηση, την απώλεια βάρους, τη νυκτερινή εφίδρωση, τον επίμονος βήχας με πιθανή αποβολή αίματος στα πτύελα,  την έκδηλη αδυναμία και καταβολή. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου διατρέχουν τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με όσους νοσούν.

  Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της φυματικής λοίμωξης είναι η επιτυχής αναγνώριση των συμπτωμάτων και ανίχνευσης των επαφών με πάσχοντες, με στόχο τη θεραπευτική χορήγηση στοχευμένων αντιβιοτικών και τη διακοπή της μετάδοσης. Κύρια σημεία στόχευσης για τον έλεγχο της φυματίωσης αποτελούν η έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των πασχόντων στις υπηρεσίες υγείας με δυνατότητα αντιμετώπισης της  φυματίωσης, η αδιάκοπη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των αντιφυματικών φαρμάκων, καθώς και η  συνεχιζόμενη παρακολούθηση και παροχή φροντίδας με σκοπό την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αντιφυματικής θεραπείας, ώστε να προλαμβάνονται οι αναζωπυρώσεις  της νόσου και η πιθανή ανάπτυξη αντοχής στα αντιφυματικά φάρμακα. 

   

   
 • Friday 15 Mar 2024  “Ισότητα στην υγεία του ύπνου για όλους”
  (Sleep Equity for Global Health)  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ύπνου και στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (World Sleep Day). Ο φετινός εορτασμός, με το σύνθημα «Ισότητα στον Ύπνο για την Παγκόσμια Υγεία» (“Sleep Equity for Global Health“), θέτει στο προσκήνιο το ζήτημα του δικαιώματος της ισότητας όλων στην υγεία του ύπνου.

  Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες φαίνεται ότι ταλαιπωρείται από κάποια διαταραχή ύπνου, ενώ ακόμα συχνότερα (1 στους 2) επηρεάζονται οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες και οι ηλικιωμένοι. Υπάρχουν πάνω από 80 συνολικά διαφορετικές διαταραχές, εκ των οποίων οι συχνότερες είναι η αϋπνία, το σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου και η αποφρακτική υπνική άπνοια. Συχνά η τελευταία συνοδεύεται από συμπτώματα, νυκτερινά αλλά και ημερήσια (κόπωση, υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, νυχτερινούς ιδρώτες, τινάγματα και αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμονής ή ανάγκη για ούρηση), οπότε χρησιμοποιείται ο όρος «Σύνδρομο Άπνοιας στον Ύπνο» (Σ.Α.Υ.). Ευθύνεται τόσο για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα όσο και για εργατικά ή τροχαία ατυχήματα και αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, αρρυθμίες, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη. Αφορά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως και η επίπτωσή του αυξάνει διαρκώς, ακολουθώντας τα αυξανόμενα ποσοστά της παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ανατομικά ή άλλα αίτια. Αναφέρεται και γενετική συνιστώσα, ενώ 2 στους 10 πάσχοντες έχουν φυσιολογικό βάρος.
   
  O επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία σε όλες τις ηλικίες. Οι συνιστώμενες ώρες ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την ηλικία και άλλους παράγοντες. Για τους εφήβους συνιστώνται 8-10 ώρες, ενώ για τους περισσότερους ενήλικες 7-9 ώρες ύπνου. Αν νιώθετε ότι οι ώρες αυτές δε σας αρκούν ή αν ταλαιπωρείστε από διαταραγμένο και ανήσυχο ύπνο, αν έχετε μειωμένη ενέργεια μέσα στην ημέρα, αν άλλοι έχουν παρατηρήσει ότι ροχαλίζετε δυνατά ή διακόπτεται η αναπνοή σας ενώ κοιμάστε, απευθυνθείτε σε έναν Πνευμονολόγο για να λάβετε στοχευμένη και εξατομικευμένη βοήθεια.

   

   

   

   
 • Friday 23 Feb 2024
  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 09:30-14:00, στο Αμφιθέατρο "Γ.Π.Λιβανός" του νοσοκομείου ΓΝΝΘΑ  "Η ΣΩΤΗΡΙΑ" θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτική Ημερίδα με τίτλο:"Μεταμόσχευση Πνευμόνων ωε θεραπευτική επιογή στα νοσήματα του αναπνευστικού- Ο κομβικός ρόλος του Πνευμονολόγου"

  Η συμμετοχή ειναι δωρεάν.

  Οργάνωση: Πολυδύναμη ΜΕΘ ΓΝΝΘΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ", με την υποστήριξη Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο & Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχευσέων

  Μπορείτε να δείτετο πρόγραμμα εδώ: PROGRAMMA HMERIDAS.pdf


   
 • Thursday 15 Feb 2024

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
  Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854


  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
  Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
  Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

  Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
  Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

  Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

   

  Αθήνα, 12/02/2024

   

                                                             Δελτίο Τύπου

   

  Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνη Γεωργιάδη.

   

  Σήμερα Δευτέρα 12/02/2024 έγινε συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ. μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος, ο πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ  κ. Ι. Καραμηνάς, η πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κα. Α. Μαστοράκου και ο πρόεδρος του ΠΑΝΙΔΙ κ. Δ .Φασίτσας. Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 18/01/2024. 

  Ο Υπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ληφθούν για άμεση συγκράτηση του claw back σε βιώσιμα καταρχήν επίπεδα. Δήλωσε ότι είναι προς έκδοση η απόφαση της αποζημίωσης  1,00 ευρώ για τις εργαστηριακές εξετάσεις και  3,00 ευρώ για τις απεικονιστικές εξετάσεις πληρωτέα από τον ασθενή, ποσό το οποίο θα εισπράττεται από τους ιατρούς μέσω του παραπεμπτικού με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά δεν θα αποδίδεται στον Οργανισμό,  προς ενίσχυση της ρευστότητας των ιατρείων. Παράλληλα, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων,  με σκοπό τη μείωση του clawback .

   Θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του 2023 κατά 30.000.000,00 ευρώ για ελάφρυνση του clawback, όπως είχε ζητηθεί από το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. 

  Θα εφαρμοστούν άμεσα τα διαγνωστικά πρωτόκολλα με κόφτες, όπου υπάρχουν και θα δημιουργηθούν και νέα από τις Ομάδες Εργασίας ώστε σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ όταν μπουν τα πρωτόκολλα θα κλειδώνουν για να υπάρξει συγκράτηση δαπανών. Τα πρωτόκολλα αυτά θα εφαρμοστούν μέσω της ΗΔΙΚΑ σε συνδυασμό με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του Ασθενούς, όπου ο ανάδοχος σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος να τον παραδώσει, μας ανακοίνωσε ο Υπουργός και έτσι με αυτές οι ενέργειες θα μπουν σε εφαρμογή όλοι οι κόφτες. 

  Αναφορικά με το claw back μας ενημέρωσε πως μετά την ανάλυση των στατιστικών και οικονομικών στοιχείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το δεκάμηνο του 2022 και 2023 θα εφαρμοστούν τα κάτωθι μέτρα:

  1. Η υποβολή του κάθε παρόχου ανά νομό και ανά υποκατηγορία των διαγνωστικών εξετάσεων και ανά μήνα και ανά μοναδικό ΑΜΚΑ θα συγκρίνεται με τα όρια συνταγογράφησης ανά νομό. Εξαιρούνται οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες που θα συγκρίνονται λόγω ποιοτικών κριτηρίων με τον αριθμό των εξετάσεων ανά μοναδικό ΑΜΚΑ.
  2. Mετά τον ανωτέρω έλεγχο σε όποιον πάροχο και σε όποια υποκατηγορία υπάρχει μεγαλύτερη υποβολή προ rebate θα περικόπτεται και στο υπολειπόμενο ποσό θα υπολογίζεται το rebate.
  3. Θα εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί ανά νομό ούτως ώστε ο  κάθε νομός να καλύπτει τις δικές του υπερβάσεις.

  Τέλος ο Υπουργός δήλωσε ότι μελετά να μειώσει την προείσπραξη του claw back μέχρι να αποδώσουν καρπούς όλα αυτά τα μέτρα. Το Συντονιστικό ενημερώθηκε για τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με το claw back και αναμένει τις τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να τοποθετηθεί, με στόχο τη μείωση του claw back και την οριστική κατάργησή του.

   

   
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
     Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                                                 Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
   
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ    Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                                                                          Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ
   
  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
  Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
   
   
 • Monday 12 Feb 2024


  Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του καθηγητή Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και  εξαίρετου συναδέλφου Λεωνίδα Γρηγοράκου.  
   
  Η σκέψη μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην οικογένεια και στα αγαπημένα του πρόσωπα.
   
451 Αντικείμενα. Σελίδα 1/46
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10