Loading...
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΣΚΕ


Αθήνα 23-26 Ιουνίου 2022
Ξενοδοχείο Royal Olympic

Για περισσότερες πληροφορίες: www.epnel2022.gr

Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
 • Monday 26 Apr 2021

  Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, 

  Σας καλούμε άμεσα να τροποποιήσετε την ΚΥΑ για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και να αποκαταστήσετε την αδικία εις βάρος των Ιατρών του ιδιωτικού χώρου, επιτρέποντας τις μετακινήσεις και προς όλες τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας με αιτιολογημένη γνωμάτευση του Ιατρού, ο οποίος ασφαλώς και θα φέρει την ευθύνη.  
  Συγκεκριμένα θεωρούμε κατάφορη αδικία εις βάρος του ιδιωτικού Υγειονομικού χώρου, της αναγραφής στην ΚΥΑ αριθμ.Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/23-4-21, ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις ασθενών έως 10/5/2021 προς οποιαδήποτε ιδιωτική δομή, κλινική ή ιατρείο και επιτρέπονται μόνο προς Δημόσιες δομές και με σχετική γνωμάτευση από αυτές, ιδιαίτερα μάλιστα, αν εστιάσουμε στην Ελληνική επαρχία και όχι στις μεγαλουπόλεις και τις πρωτεύουσες των νομών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, συμπεραίνεται ότι οι Ιατροί του ιδιωτικού χώρου, οι οποίοι στην ουσία στηρίζουν την ΠΦΥ και οι οποίοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και πιθανόν εκδίδουν μη αληθείς γνωματεύσεις, ενώ παράλληλα με την εν λόγω ΚΥΑ παραβλέπεται η θεσμοθετημένη αρχή της ισονομίας ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιώτες λειτουργούς Υγείας.
   
  Συμπερασματικά, καλείσθε Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί όπως άμεσα παρέμβετε και τροποποιήσετε την αναφερόμενη ΚΥΑ και αποκαταστήσετε την κατάφορη αδικία εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών του ιδιωτικού χώρου της ΠΦΥ.

   

   
 •  
 • Wednesday 21 Apr 2021

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Με έκπληξη λάβαμε γνώση της πρόθεσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγειάς για τη συνέχιση της επιστράτευσης των ιδιωτών συναδέλφων σε Δομές Υγειάς της Αττικής. Η ΕΠΝΕΛ εκφράζει την αντίθεση της στην εν λόγω απόφαση, η οποία στην ουσία καλύπτει επιφανειακά́ τα αναδυόμενα προβλήματα λειτουργιάς των ΤΕΠ και κλινικών των νοσοκομείων, ενώ δημιουργεί νέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την οποία και αποδυναμώνει. 
   
  Καθόλο το διάστημα της επιστράτευσης, οι συνάδελφοι κληθήκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα δύσκολους ρόλους, διατηρώντας ταυτόχρονα την ευθύνη παρακολούθησης των ασθενών που τους επισκέπτονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Η παράταση της επιστράτευσης, εκτός από την σωματική και ψυχική εξάντληση των συναδέλφων, θα επιφέρει και συνθήκες αθέμιτου επαγγελματικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιατρούς της ίδιας ή διαφορετικής ειδικότητας, ενώ θα αποδυναμώσει σημαντικά́ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εν μέσω πανδημίας.
   
  Για την αντιμετώπιση των αναφερθέντων προβλημάτων, η ΕΠΝΕΛ υπενθυμίζει ότι έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο την ορθή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία της συνέχισης της επιστράτευσης.
   
 • Friday 16 Apr 2021


  Αγαπητές/οί συνάδελφοι και φίλες/οι,

  Με πολλή μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω τη διεξαγωγή του Περιφερειακού Συνεδρίου της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας που φέτος θα πραγματοποιηθεί κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας.

  Το Συνέδριο “ Διαχρονική και Σύγχρονη Προσέγγιση στην Πνευμονολογία”  θα διεξαχθεί το διήμερο 11 & 12 Ιουνίου 2021, ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα, είτε υβριδικά, είτε διαδικτυακά ανάλογα με την πορεία της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19 και σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν τον Ιούνιο στα πλαίσια του περιορισμού της διασποράς του ιού.

  Είναι πεποίθηση μου ότι στην τόσο δύσκολη περίοδο πανδημίας που διανύουμε η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά κάθε έκφανση της επιστημονικής, επαγγελματικής αλλά και κοινωνικής ζωής όλων μας, καθίσταται  ακόμη περισσότερο επιτακτική η ανάγκη της επιστημονικής μας επικοινωνίας.
  Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μας περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, κλινικά φροντιστήρια και δορυφορικά συμπόσια τα οποία θα πραγματεύονται τα πλέον επίκαιρα θέματα, καθώς και τις νεότερες εξελίξεις σε όλους τους κύριους τομείς της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας. Σε αυτό το διήμερο ταξίδι της γνώσης θα μας οδηγήσουν τόσο έμπειροι όσο και νεότεροι ομιλητές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο, μέσω του γόνιμου διαλόγου ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών, την εξαγωγή χρηστικών συμπερασμάτων που θα μας βοηθήσουν αφενός στην επιστημονική μας εξέλιξη και αφετέρου στην καθημερινή μας κλινική πράξη.

  Στο Συνέδριο θα χορηγηθούν μόρια (CME-CPD credits), Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη συμβολή σας στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου στις δύσκολες συνθήκες της περιόδου της πανδημίας και σας καλώ στην Αθήνα σε μια «ζεστή επιστημονική φιλοξενία».

  Με συναδελφικούς και φιλικούς χαιρετισμούς,
  Σταματούλα Τσικρικά
   
 • Tuesday 13 Apr 2021


  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας διοργανώνει διαδικτυακά στις 23 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00  διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο : “Θέματα σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών με covid-19 στη ΜΕΘ”

  Ιστοσελίδα: https://www.projector-web.gr/Conco/gr/covid19

  E – mail: asoubasakou@concopco.com

   
 • Monday 12 Apr 2021

  Ζητείται ιατρός Πνευμονολόγος για συνεργασία (πρωινή εργασία και εφημερίες) σε γνωστή ιδιωτική κλινική των Αθηνών.

  Επικοινωνία: 693 6282151

  Βιογραφικά: christinagoga@hotmail.com

   

   
 • Friday 09 Apr 2021


  Αγαπητοί συνάδελφοι,

   «Η πανδημία COVID-19 και η σημασία του Εμβολιασμού» είναι ο τίτλος του webinar, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, με διοργανωτές τον Δήμο Άνδρου και την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

  Το Συνέδριο είναι ανοικτό για παρακολούθηση από το κοινό, μέσω του καναλιού YouTube του Δήμου Άνδρου: https://youtu.be/Y87gW54HFdk

  Το Πρόγραμμα του webinar:

  ΣΑΒΒΑΤΟ, 10.04.2021

  Ώρα 18:00 : Έναρξη

  Καλωσόρισμα

  Χαιρετισμός  Δημάρχου Άνδρου, Λοτσάρη Δημήτρη

  Χαιρετισμός ΕΠΝΕΛ , Δέρβα Αγησίλαου, Πνευμονολόγου - Υπνολόγου, Μέλους ΔΣ ΕΠΝΕ

  Στόχοι της συζήτησης.

  Σχολιασμός - συντονισμός: Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής  Θεραπείας Ιατρικής Σχόλης  Πανεπιστημίου Αθηνών, Adjunct Professor, McGill University,Montreal, Quebec, Canada. 

  1η ομιλία, «Τα εμβόλια στην πανδημία COVID-19».

  Κωνσταντίνος Γλυνός, Πνευμονολόγος, Ιατρικός σύμβουλος GSK

  2η ομιλία, «Η σημασία του εμβολιασμού σε καιρό πανδημίας: όφελος και ασφάλεια-παρενέργειες».

  Δημοσθένης Παπαπέτρου MD, MSc Πνευμονολόγος, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Παλαιού Φαλήρου / Υπεύθυνος ιατρείων ΚΥΑΔΑ Δήμου Αθηναίων

  Συζήτηση- ερωτήσεις από το κοινό .

  Τελικά συμπεράσματα.

  ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

  #menoumeasfaleis

   
 • Wednesday 07 Apr 2021  Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου Μιχάλη Κόμη με μακρά πορεία στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και μάχιμος μέχρι την τελευταία στιγμή στην covid πνευμονολογική κλινική του Θριασίου Νοσοκομείου.

  Η σκέψη μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην οικογένεια του και στα αγαπημένα του πρόσωπα.
   
   
 • Tuesday 23 Mar 2021

  Αγαπητοί συνάδελφοι,


   Με έκπληξη λάβαμε γνώση της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγειάς για επιστράτευση των ιδιωτών συνάδελφων Πνευμονολόγων-Φυματιολόγων και την άμεση ένταξή τους στις δομές υγείας της Αττικής. Η ΕΠΝΕΛ είναι αντίθετη με την πρακτική της επιστράτευσης, η οποία στην πραγματικότητα αποδυναμώνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και, κατά συνέπεια, επιφορτίζει περισσότερο τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Δημόσιων Νοσοκομείων, στερώντας παράλληλα από τους ασθενείς με Covid-19 την πολύτιμη επιστημονική συμβολή του εξειδικευμένου Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου στην κοινότητα. Η ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας είναι «επιστρατευμένη» στην πρώτη γραμμή της μάχης σε όλη την επικράτεια από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, πληρώνοντας βαρύ τίμημα με την απώλεια ενός νεότατου συναδέλφου αλλά και άλλων νοσούντων με Covid 19, οι οποίοι είτε δίνουν τη μάχη τους σε τμήματα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είτε χρήζουν πολύμηνης ανάρρωσης και αποκατάστασης. 

    Προς επίρρωση των ανωτέρω, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι Πνευμονολόγοι-Φυματιολόγοι ουδέποτε αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην μάχη κατά του κορονοϊού από οποιαδήποτε Δομή Υγείας, με οποιοδήποτε κόστος, ενώ δε δίστασαν να συστρατευτούν και να προσφέρουν τα μέγιστα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, τιμώντας ευλαβικά τον Όρκο του Ιπποκράτη. 
   
    Η ΕΠΝΕΛ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, με όραμα τη χάραξη στοχευμένης στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, με ορθή αξιοποίηση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των υλικών πόρων: 
   
  - άμεση πρόσληψη πολύ μεγαλύτερου αριθμού Πνευμονολόγων  σε διορισμούς μόνιμων θέσεων σε πνευμονολογικά τμήματα ανά την επικράτεια, με κύριο γνώμονα την ενίσχυση των επιφορτισμένων τμημάτων με νέους καταρτισμένους επιστήμονες του αναπνευστικού.
   
  - επιτάχυνση όλων των διορισμών συναδέλφων που βρίσκονται εν αναμονή για έναρξη μέρους ή ολόκληρης της ειδικότητας στον παθολογικό τομέα, με στόχο την άμεση ενίσχυση των κλινικών covid 19.
   
  - οι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου να έχουν τη δυνατότητα εκπλήρωσης της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου σε δομές COVID.
   
  - απαλλαγή των ειδικευμένων ιατρών και ειδικευόμενων ιατρών όλων των παθολογικών ειδικοτήτων από την υποχρέωση εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου και άμεση ένταξη τους σε δομές Covid 19. 
   
  - διεύρυνση της δεξαμενής των ειδικευμένων ιατρών που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα σε ΜΕΘ Covid με συναδελφους άλλων ειδικοτήτων, όπως Καρδιολόγους, Χειρουργούς και Αναισθησιολόγους, που έλαβαν την εξειδίκευση της Εντατικολογίας, εντός τριετίας, παρέχοντάς τους αυξημένη μοριοδότηση σε επόμενες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων.
   
  - μετακίνηση και ορθολογιστική κατανομή του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα συναφών ειδικοτήτων με λιγότερη υγειονομική επιβάρυνση σε τμήματα Covid 19. 
   
  - ακριβής καθορισμός των εργασιακών υποχρεώσεων, του καθηκοντολογίου καθώς και δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου πρωινού - απογευματινού ή εφημεριακού καθεστώτος, με την παράλληλη δυνατότητα του ιδιώτη συναδέλφου να διατηρήσει την ιδιωτική του επαγγελματική δραστηριότητα.
   
  - πλήρης διαφάνεια των κριτηρίων επιστράτευσης των ιδιωτών συναδέλφων με καθορισμό ακριβούς χρονικού διαστήματος της προσφοράς τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
   
  - ακριβής καταγραφή των υγειονομικών αναγκών μέσω επικαιροποιημένης πλατφόρμας ανά ΥΠΕ με δυνατότητα επιλογής ιατρικών υπηρεσιών σε 24ωρο κυλιόμενο ωράριο.
   
  - ισότιμη κάλυψη αστικής και νομικής ευθύνης από τις ισχύουσες διατάξεις που ισχύουν και για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ.
   
 • Tuesday 23 Mar 2021

  Η φυματίωση (TB) αποτελεί ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο που ονομάζεται Mycobacterium tuberculosis. Οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος μπορεί να προσβληθεί από την ασθένεια, αν και η πάθηση αφορά συχνότερα στους πνεύμονες. 
   
  Τα κύρια συμπτώματα της φυματίωσης είναι πυρετός-δεκατική πυρετική κίνηση, απώλεια βάρους, νυκτερινή εφίδρωση, επίμονος βήχας, βήχας με αίμα σε προχωρημένο στάδιο νόσου.
  Η φυματίωση μεταδίδεται αερογενώς. Το μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου έχουν άτομα που βρίσκονται κοντά και σε τακτική επαφή με όσους νοσούν. Έρευνα ανακάλυψε ότι τα παιδιά με στενή επαφή με όσους νοσούν έχουν πιθανότητα 30-50% εμφάνισης φυματίωσης. 
   
  Μόλις γίνει η μόλυνση, μπορεί να εμφανίσει άμεσα την ασθένεια, εμφανίζοντας συμπτώματα και απαιτώντας θεραπεία. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ονομάζεται «πρωτοπαθής φυματίωση». Διαφορετικά, το άτομο θα έχει λανθάνουσα λοίμωξη, η οποία δεν είναι μεταδοτική και δεν εμφανίζει συμπτώματα. Το 5-10% των ατόμων με λανθάνουσα λοίμωξη μπορεί να εμφανίσει ενεργό φυματίωση σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. 
   
  Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου. Κυριότεροι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η έκθεση σε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το κάπνισμα. Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η μόλυνση με HIV.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης φυματίωσης εκτιμάται 20-37 φορές μεγαλύτερος σε ανθρώπους που είναι φορείς HIV από ό,τι μεταξύ εκείνων χωρίς μόλυνση HIV.
   
  Ένα εμβόλιο, γνωστό ως εμβόλιο BCG, ανακαλύφθηκε το 1921. Είναι γνωστό ότι βοηθάει στην πρόληψη κάποιων σοβαρών μορφών της νόσου σε παιδιά, ωστόσο έχει απρόβλεπτη επιτυχία στην προστασία ενάντια στο δια βίου κίνδυνο εμφάνισης φυματίωσης και πλέον χρησιμοποιείται σε ειδικούς πληθυσμούς και σε χώρες με αυξημένη την επίπτωση και τον επιπολασμό της νόσου.
   
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της φυματικής λοίμωξης είναι η επιτυχής έγκαιρη αναγνώριση των κρουσμάτων και χρήση στοχευμένων αντιβιοτικών για θεραπεία της ασθένειας.
   
  Η θεραπεία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ασθένειας και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου σε άλλους ανθρώπους. Αν και ο αριθμός κρουσμάτων φυματίωσης έχει μειωθεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στις οικονομικά ακμάζουσες χώρες, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
   
  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι το 2011 υπήρχαν 8,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα φυματίωσης, εκ των οποίων 1,0-1,2 εκατ. ήταν θετικά στον ιό HIV.
   
  Ο συνολικός αριθμός ασθενών που απεβίωσαν από φυματίωση στον κόσμο το 2011 εκτιμάται σε 1,4 εκατ. Στην Ευρώπη τα κρούσματα εκτιμούνται σε 42 ανά 100.000 με ισχυρή διαφορά από ανατολικά προς δυτικά. Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 νέα κρούσματα φυματίωσης διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι καταλήγουν  από τη νόσο, με την πλειονότητα ατόμων με μη θεραπευμένη πνευμονική φυματίωση να αποβιώνουν μέσα σε 1,5 έτος από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
   
  Απαιτείται σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά στα εμβόλια και στα φάρμακα, ώστε να επιτευχθεί ευρωπαϊκός και παγκόσμιος έλεγχος της ασθένειας.
   
  Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστούν ιχνηθέτες της πάθησης, οι οποίοι θα βοηθήσουν στο να προβλεφθεί η επιτυχία νέων θεραπειών και εμβολίων.
  Η φυματίωση είναι μια νόσος η οποία είναι αντιμετωπίσιμη και οφείλουμε να την υποψιαζόμαστε, να τη διαγιγνώσκουμε και να τη θεραπεύουμε!
   
397 Αντικείμενα. Σελίδα 8/40
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12