Loading...
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΣΚΕ

Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
 •  
 •  
 • Friday 17 Nov 2023
  Επισυνάπτουμε αίτημα για συζήτηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ  στη Βουλή των Ελλήνων  για τις συνέπειες του claw back στην Π.Φ.Υ. καθώς και τα πρακτικά της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε 03/11/2023  από το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Π.Φ.Υ. και τον ΙΣΑ.

  Τα κοινοποιούμε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ .Κυριάκο Μητσοκάκη, στον Υπουργό Υγείας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη. καθώς επίσης σε όλα στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις επιστολές εδώ:

  SYNTONISTIKO BOYLH 1511.pdf  

  ISA CLAWBACK.doc

   
 • Wednesday 15 Nov 2023
  Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους πνεύμονες, σε κατεστραμμένο ιστό του οργάνου, και στένωση των αεραγωγών, με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολη την αναπνοή. Η νόσος παρουσιάζει μόνιμα συμπτώματα, καθώς και επεισόδια με παροδική επιδείνωση, γνωστές ως παροξύνσεις. Αυτές οι περίοδοι επιδείνωσης των μόνιμων συμπτωμάτων, τις οποίες βιώνει έντονα ο ασθενής, είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της ασθένειας. Η νόσος χρειάζεται παρέμβαση από Πνευμονολόγο για την παρακολούθηση (δηλαδή έλεγχο των συμπτωμάτων και πρόληψη των παροξύνσεων) και τη θεραπεία. Κατά κανόνα ευθύνεται το κάπνισμα, αν και ρόλο μπορεί να παίξουν τόσο ενδογενείς (έλλειψη ενζύμου) όσο και εξωγενείς παράγοντες, όπως συγκεκριμένες εργασιακές συνθήκες ή η μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι κατά κανόνα η δύσπνοια και ο χρόνιος βήχας, με ή χωρίς φλέγμα. Αυτά πρέπει να κινήσουν την υποψία για να επισκεφτεί κάποιος τον πνευμονολόγο, ώστε να μπορέσει να τεθεί ή να αποκλειστεί η διάγνωση. Ενδέχεται να συνυπάρχει κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις ή έκθεση σε υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και οι εξάρσεις δύνανται να επιταχύνουν την πρόοδο της νόσου. Η διάγνωση τίθεται αποκλειστικά με σπιρομέτρηση, απλή εξέταση ρουτίνας, που εκτελείται εύκολα και εκτιμάται από Πνευμονολόγο. Η αποφυγή  της έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη της νόσου. Συστήνονται ισχυρά τα εξής:
   

  ·        Παρότρυνση του ατόμου να διακόψει το κάπνισμα

  ·        Μείωση της έκθεσης σε εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση

  ·        Πρόληψη εξάρσεων της ΧΑΠ (εμβολιασμοί)

  Είναι σημαντικό να τεθεί η διάγνωση της νόσου, ώστε να υπάρξει παρέμβαση. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα σημειωθεί σαφής βελτίωση του ασθενούς και αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει διαρκώς να ενθαρρύνεται για να διακόψει το κάπνισμα, να ακολουθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να ασκείται τακτικά. Η ΧΑΠ  είναι μια χρόνια νόσος που δεν έχει πλήρη ίαση, όμως θεραπεύεται και σίγουρα προλαμβάνεται. Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να ξεχνάμε την παρηγορητική φροντίδα που περιλαμβάνει τη διαχείριση οποιουδήποτε σωματικού πόνου, δύσκολων συναισθημάτων ή άλλης δυσφορίας, καθώς και την παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής και πνευματικής υποστήριξης. Συνεπώς με τις κατάλληλες παρεμβάσεις που αναφέρθηκαν και τη συμμόρφωση στη μόνιμη αγωγή η νόσος ελέγχεται, με συνέπεια να μην εξελίσσεται και να υπάρχει πλέον μείωση τη θνητότητας σε σχέση με το παρελθόν.

   
 •  
 • Monday 13 Nov 2023

  Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για την πρόωρη απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου Βασίλη Τοπαλλιανίδη. 
  Η σκέψη μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην οικογένεια και στα αγαπημένα του πρόσωπα.

   

   
 • Friday 10 Nov 2023


  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την 12 Νοεμβρίου κάθε έτους γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη συνηθέστερη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού .Έχει επίπτωση 1,7-11 ανά 1.000 ασθενείς ανά έτος, με αμετάβλητη όμως θνητότητα τα τελευταία 20 χρόνια. Κάθε χρόνο, η ασθένεια αυτή στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερα από 800. 000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου παιδιών.  

  Η πνευμονία είναι φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται κυρίως από μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί (π.χ. ιός γρίπης , Covid  ,RSV ) και σπανιότερα οι μύκητες. Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί το συχνότερο αίτιο βακτηριακής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, με περισσότερους από 90 ορότυπους, προκαλώντας τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία και η βακτηριαιμική πνευμονία όσο και μη διεισδυτικές, όπως η οξεία μέση ωτίτιδα και η πνευμονία. Μπορεί να μεταδοθεί  με εισπνοή σταγονιδίων, μέσω συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, αλλά και μέσω επαφής  από μολυσμένες επιφάνειες. Οποιοσδήποτε δύναται να προσβληθεί από την πνευμονιοκοκκική νόσο: τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών, τα ανοσοκασταλμένα άτομα και οι καπνιστές είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο.

  Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: ο πυρετός ή η υποθερμία, το ρίγος, οι εφιδρώσεις, ο παραγωγικός ή μη βήχας, το θωρακικό άλγος, η αιμόπτυση  και η δύσπνοια. Επιπρόσθετα, ο ασθενής δύναται να παρουσιάσει και μη ειδικά συμπτώματα, όπως κακουχία, αδυναμία, κεφαλαλγία ή διάρροια. Η διάγνωση της πνευμονίας στηρίζεται στην κλινικο-εργαστηριακή εικόνα και τα ευρήματα του ακτινολογικού ελέγχου.  Η βαρύτητά της ποικίλει από ήπια νόσο (80% των περιπτώσεων), που θεραπεύεται στην κοινότητα με τη χορήγηση εμπειρικής αντιβιοτικής αγωγής από το θεράποντα  πνευμονολόγο έως και σοβαρή (20%), που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο ακόμη και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αυξημένη θνητότητα .

  Το εμβολιαστικό σχήμα που αφορά τον αντιπνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό ενισχύεται και απλοποιείται με τη διάθεση του καινούργιου συζευγμένου 20δύναμου (PCV20) εμβολίου για τη θωράκιση του οργανισμού έναντι της λοίμωξης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών και με την καθοδήγηση του εκάστοτε θεράποντα πνευμονολόγου σε συνάρτηση με το ατομικό ιστορικό και κλινικό προφίλ του ασθενούς.

  Καλούμε, συνεπώς τους πολίτες και κυρίως τους ασθενείς που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να επικοινωνήσουν με τον κατεξοχήν ειδικό του αναπνευστικού συστήματος, τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο και να ενημερωθούν για τα οφέλη και την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου.
   
   
 • Monday 06 Nov 2023
  Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 & ώρα10:30 στο 3ο ΚΕ.ΦΙ. (Κ. Βάρναλη & Ραιδεστού),  ο Δήμος Περιστερίου σε συνεργασία με την Ε.Πν.Ελ. θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συζήτηση με θέμα:
  «Προληπτικός Εμβολιασμός & Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).»


   
 • Monday 06 Nov 2023
  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)

  Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
  Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298


  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
  Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

  Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
  Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

  Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

  Δελτίο Τύπου: Ημερίδα Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ. και ΙΣΑ για το claw back

  Επισυνάπτουμε δελτίου τύπου που αφορά την ημερίδα Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ. και ΙΣΑ για το claw back.  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου εδώ:DELTIO TYPOY 31123.pdf

   

   
 • Tuesday 31 Oct 2023
  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
  Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
  Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298


  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
  Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

  Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
  Τσόχα 15-17, Αθήνα, Τ.Κ. 11521, ΤΗΛ. 2106855949

  Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

   


  Αθήνα, 30/10/2023

   

  Δελτίο Τύπου

   

  Ενέργειες Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 

  Την Τετάρτη 24/10/2023 μετά από αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έγινε συνάντηση με το Διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού Οικονομικών κύριου Πετραλιά, κύριο Χριστοδουλάκη, παρουσία και της νομικής συμβούλου κυρίας Ανδριανοπούλου. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου,  ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ  κ. Ι. Καραμηνάς, η πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κα Μ. Μαστοράκου.  Η συνάντηση διήρκησε πλέον των 2,5  ωρών όπου συζητήθηκε αναλυτικά το claw back και παραδόθηκαν τα οικονομικά στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί από το  Συντονιστικό Όργανο. Ζητήθηκε αύξηση του προϋπολογισμού 2023 και  2024 κατά 100 εκατομμύρια το έτος , με παράλληλο κούρεμα των παλαιών τεχνητών χρεών κατά 50%, όπως είχε γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Κατανοήθηκαν οι προτάσεις στο σύνολό τους, ανταλλάχτηκαν απόψεις και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα μεταφερθούν στον Υφυπουργό κύριο Πετραλιά και εν γένει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης . Κατόπιν, στις 25/10/2023, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του  Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., όπου συμμετείχαν φορείς όλων των επαγγελματικών ενώσεων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών και πολυιατρείων. Ο προεδρεύων κ. Φ. Πατσουράκος δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού με παράλληλο κούρεμα, ενημέρωσε  για τη  συχνή επικοινωνία με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κυρία Καρποδίνη για τις αλλαγές στις εξετάσεις από την εν μέρει εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Ενημέρωσε ότι  έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό  ότι ο κλάδος παρουσιάζει σοβαρές  ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής αιμορραγίας των ιατρών. Έγινε εκτενής ενημέρωση για τις συναντήσεις που  έχουν γίνει με εκπροσώπους της κυβέρνησης.  Ανακοινώθηκε η διοργάνωση εκδήλωσης - συνάντησης από το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπό την αιγίδα και συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 3:00-5:00 μ.μ. με θέμα τα προβλήματα που αφορούν την Π.Φ.Υ. λόγω claw back, όπου έχουν προσκληθεί ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης , η διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κυρία Καρποδίνη, οι τομεάρχες  Υγείας και Οικονομικών των κομμάτων της Βουλής και πλήθος δημοσιογράφων. Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά όλοι οι Ιατροί.

   

   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
     Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                                                 Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
   
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ    Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                                                                          Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ
   
  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
  Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
   
   
455 Αντικείμενα. Σελίδα 3/46
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10