Loading...
 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΣΚΕ

Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
 • Friday 18 Jun 2021


  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο:"Ενδιαφέρουσες Κλινικές Περιπτώσεις στην εποχή του Covid-19", στις 26 Ιουνίου 2021, και ώρα 18:00

  Ιστοσελίδα: https://www.projector-web.gr/Conco/gr/icu2021

  E – mail: asoubasakou@concopco.com

   
 • Monday 31 May 2021
   
  Κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τιμά την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό ως προς τις βλαβερές συνέπειες της καπνιστικής έξης. Το φετινό μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας όπως αποτυπώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έτερους οργανισμούς Υγείας είναι «Δεσμεύομαι και Σταματώ» από τον καπνό και τα λοιπά καπνικά προϊόντα.  

  Κάθε χρόνο, περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα, ενώ τους τελευταίους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του νέου ιού ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη θωράκισης της υγείας των πνευμόνων. Ο εθισμός στην νικοτίνη σε νεαρή ηλικία και πριν την εγκατάσταση της πλήρους συνειδητοποίησης και απόκτησης γνώσης των επιπτώσεων της στον ανθρώπινο οργανισμό, την καθιστά εκτός από επικίνδυνη και πιθανά δύσκολη και επίπονη τη διαδικασία απεξάρτησης και διακοπής της στην μετέπειτα ζωή. Εξίσου σημαντικό είναι οι καπνιστές να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις και για τις βλαβερές συνέπειες του παθητικού και του τριτογενούς καπνίσματος.
    
  Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος τόσο σε δημόσιες όσο και ιδιωτικές δομές υγείας είναι σε θέση να βοηθήσουν ολιστικά και με επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους τους καπνιστές να απαλλαγούν από τον εθισμό και να βελτιώσουν κυρίως την αναπνευστική τους υγεία.

  Οι πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι διαθέτουν πολυετή εμπειρία στις τεχνικές και στη θεραπεία προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος, ενώ παράλληλα δύναται να ελέγξουν την αναπνευστική  λειτουργία και να διαγνώσουν την πνευμονολογική πάθηση, εφόσον έχει ήδη εγκατασταθεί βλάβη.

  «Μην το αναβάλλετε άλλο! Διακόψτε σήμερα!! Επισκεφτείτε έναν πνευμονολόγο και ενημερωθείτε για τη διαδικασία διακοπής!»

   

   
 • Monday 10 May 2021

   

  Για περισσότερες πληροφορίες: www.winrespmed2021.gr

   
 • Wednesday 05 May 2021
   Η Παγκόσμια Ημέρα του Άσθματος, εορτάζεται την πρώτη Τρίτη του Μαΐου, κάθε έτους και καθιερώθηκε για την ενημέρωση του κοινού για αυτή τη διαδεδομένη ασθένεια του Αναπνευστικού συστήματος.

  Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα. Η λέξη άσθμα προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα άω που σημαίνει φυσώ. Το Άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων που εμφανίζεται ως εξής: ξηρός βήχας που επέρχεται αυτομάτως ή ύστερα από σωματική άσκηση, συρίττουσα αναπνοή - το γνωστό “σφύριγμα ή βράσιμο” στο στήθος-, αίσθημα δύσπνοιας και εύκολη κόπωση καθώς και νυχτερινά συμπτώματα που ξυπνούν το άτομο τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα συμπτώματα αυτά, μπορεί να επιδεινώνονται αναλόγως του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο ασθενής: στη δουλειά όταν εισπνέει χημικά, καπνό, σκόνη ή αέρια, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο όταν υπάρχει κρύος ή ξηρός αέρας, σε μέρη με αλλεργιογόνα (πχ γύρη, ακάρεα οικιακής σκόνης, μούχλα, τρίχωμα ζώων).

  Η διάγνωση για το άσθμα γίνεται αποκλειστικά́ και μόνο από ειδικό γιατρό που είναι ο Πνευμονολόγος. Απαιτείται κλινική εξέταση που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση, καταγραφή των συμπτωμάτων και της βαρύτητας τους καθώς και έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας με ειδικές εξετάσεις  όπως η σπιρομέτρηση, ο απεικονιστικός έλεγχος, ειδικός αιματολογικός έλεγχος καθώς και διενέργεια δερματικών δοκιμασίων δια νυγμού (skin prick tests).

  Η θεραπεία στοχεύει στον περιορισμό και την ανακούφιση από τα συμπτώματα και είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή. Με τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν, το Άσθμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα, στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία θεραπευτική παρέμβαση σήμερα, που να επιφέρει οριστική ίαση του Άσθματος.

  Η Προέδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας

  Σταματούλα Τσικρικά                                                             Δημήτριος Γράσσος

   

   

   
 • Monday 26 Apr 2021

  Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, 

  Σας καλούμε άμεσα να τροποποιήσετε την ΚΥΑ για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και να αποκαταστήσετε την αδικία εις βάρος των Ιατρών του ιδιωτικού χώρου, επιτρέποντας τις μετακινήσεις και προς όλες τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας με αιτιολογημένη γνωμάτευση του Ιατρού, ο οποίος ασφαλώς και θα φέρει την ευθύνη.  
  Συγκεκριμένα θεωρούμε κατάφορη αδικία εις βάρος του ιδιωτικού Υγειονομικού χώρου, της αναγραφής στην ΚΥΑ αριθμ.Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/23-4-21, ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις ασθενών έως 10/5/2021 προς οποιαδήποτε ιδιωτική δομή, κλινική ή ιατρείο και επιτρέπονται μόνο προς Δημόσιες δομές και με σχετική γνωμάτευση από αυτές, ιδιαίτερα μάλιστα, αν εστιάσουμε στην Ελληνική επαρχία και όχι στις μεγαλουπόλεις και τις πρωτεύουσες των νομών. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, συμπεραίνεται ότι οι Ιατροί του ιδιωτικού χώρου, οι οποίοι στην ουσία στηρίζουν την ΠΦΥ και οι οποίοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και πιθανόν εκδίδουν μη αληθείς γνωματεύσεις, ενώ παράλληλα με την εν λόγω ΚΥΑ παραβλέπεται η θεσμοθετημένη αρχή της ισονομίας ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιώτες λειτουργούς Υγείας.
   
  Συμπερασματικά, καλείσθε Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί όπως άμεσα παρέμβετε και τροποποιήσετε την αναφερόμενη ΚΥΑ και αποκαταστήσετε την κατάφορη αδικία εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών του ιδιωτικού χώρου της ΠΦΥ.

   

   
 •  
 • Wednesday 21 Apr 2021

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Με έκπληξη λάβαμε γνώση της πρόθεσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγειάς για τη συνέχιση της επιστράτευσης των ιδιωτών συναδέλφων σε Δομές Υγειάς της Αττικής. Η ΕΠΝΕΛ εκφράζει την αντίθεση της στην εν λόγω απόφαση, η οποία στην ουσία καλύπτει επιφανειακά́ τα αναδυόμενα προβλήματα λειτουργιάς των ΤΕΠ και κλινικών των νοσοκομείων, ενώ δημιουργεί νέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας την οποία και αποδυναμώνει. 
   
  Καθόλο το διάστημα της επιστράτευσης, οι συνάδελφοι κληθήκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα δύσκολους ρόλους, διατηρώντας ταυτόχρονα την ευθύνη παρακολούθησης των ασθενών που τους επισκέπτονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Η παράταση της επιστράτευσης, εκτός από την σωματική και ψυχική εξάντληση των συναδέλφων, θα επιφέρει και συνθήκες αθέμιτου επαγγελματικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιατρούς της ίδιας ή διαφορετικής ειδικότητας, ενώ θα αποδυναμώσει σημαντικά́ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εν μέσω πανδημίας.
   
  Για την αντιμετώπιση των αναφερθέντων προβλημάτων, η ΕΠΝΕΛ υπενθυμίζει ότι έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο την ορθή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία της συνέχισης της επιστράτευσης.
   
 • Friday 16 Apr 2021


  Αγαπητές/οί συνάδελφοι και φίλες/οι,

  Με πολλή μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω τη διεξαγωγή του Περιφερειακού Συνεδρίου της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας που φέτος θα πραγματοποιηθεί κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας.

  Το Συνέδριο “ Διαχρονική και Σύγχρονη Προσέγγιση στην Πνευμονολογία”  θα διεξαχθεί το διήμερο 11 & 12 Ιουνίου 2021, ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα, είτε υβριδικά, είτε διαδικτυακά ανάλογα με την πορεία της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19 και σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν τον Ιούνιο στα πλαίσια του περιορισμού της διασποράς του ιού.

  Είναι πεποίθηση μου ότι στην τόσο δύσκολη περίοδο πανδημίας που διανύουμε η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά κάθε έκφανση της επιστημονικής, επαγγελματικής αλλά και κοινωνικής ζωής όλων μας, καθίσταται  ακόμη περισσότερο επιτακτική η ανάγκη της επιστημονικής μας επικοινωνίας.
  Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μας περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, κλινικά φροντιστήρια και δορυφορικά συμπόσια τα οποία θα πραγματεύονται τα πλέον επίκαιρα θέματα, καθώς και τις νεότερες εξελίξεις σε όλους τους κύριους τομείς της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας. Σε αυτό το διήμερο ταξίδι της γνώσης θα μας οδηγήσουν τόσο έμπειροι όσο και νεότεροι ομιλητές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο, μέσω του γόνιμου διαλόγου ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών, την εξαγωγή χρηστικών συμπερασμάτων που θα μας βοηθήσουν αφενός στην επιστημονική μας εξέλιξη και αφετέρου στην καθημερινή μας κλινική πράξη.

  Στο Συνέδριο θα χορηγηθούν μόρια (CME-CPD credits), Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη συμβολή σας στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου στις δύσκολες συνθήκες της περιόδου της πανδημίας και σας καλώ στην Αθήνα σε μια «ζεστή επιστημονική φιλοξενία».

  Με συναδελφικούς και φιλικούς χαιρετισμούς,
  Σταματούλα Τσικρικά
   
 • Tuesday 13 Apr 2021


  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας διοργανώνει διαδικτυακά στις 23 Απριλίου 2021 και ώρα 18:00  διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο : “Θέματα σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών με covid-19 στη ΜΕΘ”

  Ιστοσελίδα: https://www.projector-web.gr/Conco/gr/covid19

  E – mail: asoubasakou@concopco.com

   
 • Monday 12 Apr 2021

  Ζητείται ιατρός Πνευμονολόγος για συνεργασία (πρωινή εργασία και εφημερίες) σε γνωστή ιδιωτική κλινική των Αθηνών.

  Επικοινωνία: 693 6282151

  Βιογραφικά: christinagoga@hotmail.com

   

   
451 Αντικείμενα. Σελίδα 13/46