Loading...
 
 
Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
  • Tuesday 22 Dec 2020

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διοργανώνει ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση, την Τετάρτη 23/12/2020, και ώρα 17:00.

    Η ενημερωτική Ημερίδα θα μεταδοθεί μετά τις 23/12/2020 σε κανάλι στο YouTube, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/PZleiuld6qc 

    Μπορείτε να διαβάσετέ αναλυτικά την ανακοίνωση εδώ:AADEMYDATA HMERIDA231220.pdf

     
  • Wednesday 16 Dec 2020

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε επιστολή προς τον Υπ. Υγείας Κ. Β. Κικίλια σχετικά με τη διαδικασία εμβολιασμού για τον Covid-19.

    Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την επιστολή εδώ:PIS EMBOLIASMOS.pdf

     
  • Monday 14 Dec 2020

    Αξιότιμα μέλη,

    Ο Δήμος Ξηρομέρου, υπό την αιγίδα της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ), επιθυμώντας  την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην συμβολή των εμβολίων στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού και ιδιαιτέρως στις μέρες τις πανδημίας την οποία διανύουμε, σας προσκαλούν σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο (Webinar).

    Τετάρτη 16/12/2020 και ώρα 19:30

    ToWebinar είναι ανοικτό προς όλους, μέσω της πλατφόρμας WEBEX με κωδικούς:

    Meating Number (access code): 124 099 6205

    Password: v4rV5ZZjnJ7 (84785995 from video systems)

    Μπορείτε επίσης να το παρακολουθήσετε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

    https://minedu-primary2.webex.com/minedu-primary2/j.php?MTID=m4ec079f46c7226a515f9677173d3bb6a

    Ομιλήτρια: Χρύσα Μπαζάκα, Ιδιώτης Πνευμονολόγος.

    «Εμβόλια κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου: Από το Α έως το Ω. Σύνοψη νεώτερων δεδομένων σχετικά με την πανδημία Sars-Cov-2».

    Την συζήτηση συντονίζει:

    Ο κος  Μπόγλου Παναγιώτης, Μέλος Δ.Σ. Ε.Πν.Ελ, MD, Phd - Διδάκτωρ Δ.Π.Θ., Ιδιώτης Πνευμονολόγος- Φυματιολόγος.

    Χαιρετισμό απευθύνουν:

    • Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, Δήμαρχος Ξηρομέρου - Ιατρός.
    • Σακουφάκη Μαρία, Δρ. Επισκέπτρια Υγείας Α. Σύμβουλος Υγείας Δήμου Ξηρομέρου.

     
  •  
  • Tuesday 08 Dec 2020

     Οι Ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ, Ιατροί, διαγνωστικά εργαστήρια και Πολυιατρεία έχουν δείξει έμπρακτα την συνδρομή τους στην πανδημία και στην στήριξη των ασθενών και της Δημόσιας Υγείας διατηρώντας ανοικτά τις δομές τους με μεγάλη ελάττωση του κύκλου  εργασιών τους ενώ τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν ανεπηρέαστα και μάλιστα υψηλότερα λόγω μέτρων προστασίας.

    Τα ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια της γειτονιάς προσφέρουν  τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς δρώντας ως ανάχωμα για να μην πηγαίνουν οι ασθενείς στα Δημόσια Νοσοκομεία και έτσι να αντέχουν οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Ο κλινικο-εργαστηριακός κλάδος των ιατρών υφίσταται από το 2013 ένα άνευ προηγουμένου κούρεμα των δεδουλευμένων του (οι ιατρικές πράξεις παραμένουν σε τιμές του 1991) με τα γνωστά Rebate και Clawback. Στην πράξη υφίσταται κούρεμα έως και 65% των δεδουλευμένων μας ενώ υποχρεούμαστε να κάνουμε όλες τις εξετάσεις, σε επίπεδα κάτω του κόστους σε μερικές εξ'αυτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η γενική αίματος αμείβεται με λιγότερο από 2 ευρώ, η δοκιμασία κοπώσεως με 14 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος με 2,5 ευρώ.

    Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου εδώ:POSKE DELTIO TYPOY 71220.pdf

     
  • Tuesday 24 Nov 2020
    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Ανακοινώθηκε από το Υπ. Υγείας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2020 -2021.

    Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το κείμενο εδώ:PROGRAMMA EMBOLIASMOY.pdf



     
  • Thursday 19 Nov 2020

                                                         

    ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

    ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

     

    Λιβαδειά, 18 Νοεμβρίου 2020

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

     

    Ο Δήμος Λεβαδέων και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 18:30 με ομιλήτρια την πνευμονολόγο κ. Σωτηρία Δεβενέ.

    Στόχος του σεμιναρίου είναι οι δημότες μας να ενημερωθούν σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης και έναντι του πνευμονιόκοκκου, καθώς και για θέματα σχετικά με τον κορωνοϊό COVID – 19.

    Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στην ιατρό κ. Δεβενέ και θα λάβουν σχετικό email με όλες τις πληροφορίες για τη σύνδεσή τους.

    Το σεμινάριο θα μεταδίδεται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων https://dimoslevadeon.gr.

     
  • Wednesday 18 Nov 2020

     

    Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, σε κατεστραμμένο ιστό των πνευμόνων και στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια και ο χρόνιος βήχας, με ή χωρίς φλέγμα. Ενδέχεται να προκύψει κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.  Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι οι περίοδοι επιδείνωσης των συμπτωμάτων, γνωστές ως εξάρσεις. Αυτό μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις ή έκθεση σε υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και οι εξάρσεις δύναται να επιταχύνουν τη μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας.   

    Τα άτομα με ΧΑΠ υποφέρουν συχνά από άλλες ασθένειες, γνωστές ως συνοσηρότητες. Οι πιο κοινές ασθένειες που προκύπτουν παράλληλα με ΧΑΠ περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, άγχος και κατάθλιψη, καρκίνο του πνεύμονα, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. 

    Η ΧΑΠ προκαλείται από παράγοντες που επιφέρουν φλεγμονή στους πνεύμονες. Περιλαμβάνουν τα εξής:

    καπνισμα:Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο. Περίπου 40-50% των δια βίου καπνιστών θα εμφανίσουν ΧΑΠ, σε σύγκριση με το 10% των ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.  Δεν πρόκειται να εμφανίσουν όλοι οι καπνιστές την ασθένεια, το οποίο υποδηλώνει ότι η γενετική διαδραματίζει και αυτή κάποιο ρόλο στο αν είναι κάποια άτομα πιο ευαίσθητα από άλλα. 

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚH EΚΘΕΣΗ: Περίπου το  15-20% των περιπτώσεων ΧΑΠ σχετίζονται με έκθεση σε επαγγελματική σκόνη, χημικές ουσίες, ατμούς ή άλλους αέριους ρύπους στο χώρο εργασίας τα οποία μπορούν να την προκαλέσουν. Ανακαλύψτε περισσότερα για τους επαγγελματικούς παράγοντες κινδύνου.

    ΕΞΩΤΕΡΙΚH ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚH ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚH ΡΥΠΑΝΣΗ: Τα άτομα με ΧΑΠ έχουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χρήση καυσίμων βιομάζας για μαγείρεμα και θέρμανση αποτελεί και αυτή παράγοντα κινδύνου.

    ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:Η σύσταση των γονιδίων ενός ατόμου μπορεί να σημαινει οτι είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ΧΑΠ. Το πιο εκτενώς μελετημένο γενετικό πρόβλημα που συνδέεται με τη ΧΑΠ είναι μια ασθένεια που ονομάζεται ανεπάρκεια άλφα -1 αντιθρυψίνης, κληρονομική ασθένεια στην οποία το άτομο δε διαθέτει την πρωτεϊνη που είναι γνωστή ως άλφα-1 αντιθρυψίνη.

    Η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη της έκθεσης σε αυτούς τους παράγοντες αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη της νόσου. Περιλαμβάνονται τα εξής:

    • Ενθάρρυνση του ατόμου να σταματήσει το κάπνισμα
    • Εμβολιασμός έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκου
    • Μείωση της έκθεσης σε εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση από καύσιμα βιομάζας σε αναπτυσσόμενες χώρες
    • Πρόληψη εξάρσεων της ΧΑΠ

    Η διάγνωση της ΧΑΠ γίνεται μέσω της σπιρομέτρησης. Η εξέταση πραγματοποιείται από πνευμονολόγο, ο οποίος είναι κι ο αρμόδιος για την παρακολούθηση της νόσου.

    Η διαχείριση της ασθένειας περιλαμβάνει:

    • Μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση
    • Βελτίωση της ικανότητας άσκησης για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων
    • Ιατρική θεραπεία με βρογχοδιασταλτικά για να βοηθήσει στην πρόληψη εξάρσεων
    • Θεραπεία με οξυγόνο σε προχωρημένο στάδιο για να βοηθήσει στη διευκόλυνση της αναπνοής

    Η ΧΑΠ αποτελεί σημαντική επιβάρυνση σε άτομα, κοινωνίες και συστήματα υγείας ανά τον κόσμο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη συνεχή έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση, και επίσης στη γήρανση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο είναι πιο πιθανό να βιώσουν τις συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου της ΧΑΠ. 

    • Οι χώρες με υψηλότερο ποσοστό καπνιστών έχουν αυξημένο επίπεδο θνησιμότητας από ΧΑΠ
    • Σημειώνονται 300.000 θάνατοι στην Ευρώπη από ΧΑΠ κάθε χρόνο - το ισοδύναμο από 3 βόμβες της Χιροσίμα
    • Μέχρι το 2025 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως
    • Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία για ΧΑΠ είναι κατά μέσον όρο περίπου 300 ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο

    Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε είναι επιτακτική η ανάγκη της παρακολούθησης και του ελέγχου της νόσου ώστε οι ασθενείς με ΧΑΠ να θωρακίσουν καλύτερα το αναπνευστικό τους σύστημα

     
  • Tuesday 17 Nov 2020

    Το Δ.Σ. της ΕΠΝΕΛ εκφράζει την απεριόριστη θλίψη και τα ειλικρινά συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο χαμό του συνάδελφου και φίλου Αντώνη Χατζηγεωργίου, ενός εξαίρετου πνευμονολόγου με υψηλό ήθος και αγάπη για τον πάσχοντα.

    Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει η απώλειά του στη οικογένεια και τους οικείους του.  Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, αντί στεφάνων στην μνήμη του το Δ.Σ. θα καταθέσει το συμβολικό ποσό των εκατό (100) ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου.



     
  • Thursday 12 Nov 2020

    Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την ειδικότητά μας λόγω του δεύτερου κύματος πανδημίας του νέου κορονοϊού, η ΕΠΝΕΛ καλεί τους συνάδελφους Πνευμονολόγους - Φυματιολόγους να επικοινωνήσουν με την ένωση στο email: info@epnel.gr με στόχο να ενημερώσουν για τυχόν προβλήματα ή ελλείψεις που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος είτε σε ιδιωτική είτε σε δημόσια δομή υγείας αυτή την περίοδο.

     
461 Αντικείμενα. Σελίδα 17/47