-
Monday 29 Jan 2024
Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου Ιωαννη Μουλιανακη.
Η σκέψη μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην οικογένεια και στα αγαπημένα του πρόσωπα.
-
Monday 08 Jan 2024
Η άσκηση της Ιατρικής του ύπνου στη χώρα μας ορίζεται πλέον από τη νέα νομοθεσία, όμως επηρεάζεται από αλλαγές που έχουν συμβεί ή συμβαίνουν όπως στις οικονομικές παροχές του ΕΟΠΠΥ στην κάλυψη των συσκευών ΡΑΡ ή τις μεταβολές που επήλθαν στις ιατρικές υπηρεσίες από την πανδημία Covid 19.
Σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσει αυτές τις μεταβολές τόσο στα Ειδικά Κέντρα/Εργαστήρια Ύπνου, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς που ασχολούνται με την Ιατρική του Ύπνου στη χώρα μας.
Η έρευνα διενεργείται από το Δίκτυο Μηχανικού Αερισμού και υποστηρίζεται από το ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ.
Σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε πλήρως το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί:
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/b08c4200-7271-f7bf-abe6-a5317c049834Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν μετά το τέλος της έρευνας.
-
-
Friday 15 Dec 2023
Στις 13/12/2023 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας με τον Υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοΐδη.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί ο Υπουργός Υγείας για τα εξής θέματα:
- Υποστελέχωση του ΕΣΥ και άμεση ανάγκη προσλήψεων Πνευμονολόγων-Φυματιολόγων σε όλη τη χώρα, όχι με τη μορφή συμβάσεων έργου, αλλά με προκήρυξη μόνιμων θέσεων.
- Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Πνευμονολόγους-Φυματιολόγους με σκοπό την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ των Δημόσιων Νοσοκομείων και τη διευκόλυνση της έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπευτικής διαχείρισης των αναπνευστικών νοσημάτων στην κοινότητα. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τον καρκίνο του πνεύμονα και τονίστηκε η αναγκαιότητα ένταξης της Αξονικής Τομογραφίας χαμηλής δόσης (Low dose CT) στις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις και η συζήτηση επεκτάθηκε στην ΧΑΠ, το βρογχικό άσθμα και την Υπνική άπνοια, νοσήματα για τα οποία ο Υπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτησε να ενημερωθεί με επίσημα στατιστικά στοιχεία και αποτελέσματα που επιφέρει η έγκαιρη παρέμβαση στην επιβίωση.
- Εξασφάλιση της διαρκούς διαθεσιμότητας των αναπνευστικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ τονίστηκε η έλλειψη των αντιφυματικών φαρμάκων τα τελευταία έτη.
- Πλήρης κατάργηση του μέτρου του Clawback που αφορά τους ιδιώτες συναδέλφους Πνευμονολόγους-Φυματιολόγους.
- Δυνατότητα αύξησης των συνταγογραφούμενων βιολογικών εξετάσεων από το πεδίο Ι και ΙΙ.
- Αποκλειστική δυνατότητα συνταγογράφησης θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τα αναπνευστικά νοσήματα από τους Πνευμονολόγους-Φυματιολόγους, ενώ ο Υπουργός ενημερώθηκε για την αντίθετη θέση μας στη διενέργεια σπιρομετρήσεων από ιατρούς άλλης ειδικότητας.- Οριστική επίλυση του προβλήματος ανανέωσης των χορηγούμενων από τον ΕΟΠΥΥ αναπνευστικών συσκευών.- Χαιρετίστηκε από μέρους της αντιπροσωπείας η πρωτοβουλία της δημιουργίας Κέντρων Αριστείας για το Τραύμα και το ΑΕΕ και προτάθηκε η δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων για την καταπολέμηση της επιδημίας της Υπνικής Άπνοιας, ενώ τονίστηκε το μέγεθος του προβλήματος και των επιπτώσεων του ΣΑΑΥ, ως παράγοντας αύξησης κινδύνου για τροχαία και εργατικά ατυχήματα, καρδιαγγειακές και μεταβολικές επιπλοκές και έκπτωση της ποιότητας ζωής και της παραγωγικότητας, αν αφεθεί χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση.Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε σε μελλοντική συνάντηση, οπότε και θα έχουν δρομολογηθεί οι ανάλογες παρεμβάσεις στα προαναφερθέντα θέματα.
Ο Υπουργός παρέπεμψε την αντιπροσωπεία της ΕΠΝΕΛ να συναντηθεί με τους αρμόδιους Υφυπουργούς και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου για τα θέματα που άπτονται της ειδικής ευθύνης τους.
-
-
Tuesday 12 Dec 2023
-
-
Wednesday 06 Dec 2023
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ : -
Friday 17 Nov 2023Επισυνάπτουμε αίτημα για συζήτηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Π.Φ.Υ στη Βουλή των Ελλήνων για τις συνέπειες του claw back στην Π.Φ.Υ. καθώς και τα πρακτικά της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε 03/11/2023 από το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Π.Φ.Υ. και τον ΙΣΑ.Τα κοινοποιούμε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ .Κυριάκο Μητσοκάκη, στον Υπουργό Υγείας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη. καθώς επίσης σε όλα στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις επιστολές εδώ:
-
Wednesday 15 Nov 2023Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους πνεύμονες, σε κατεστραμμένο ιστό του οργάνου, και στένωση των αεραγωγών, με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολη την αναπνοή. Η νόσος παρουσιάζει μόνιμα συμπτώματα, καθώς και επεισόδια με παροδική επιδείνωση, γνωστές ως παροξύνσεις. Αυτές οι περίοδοι επιδείνωσης των μόνιμων συμπτωμάτων, τις οποίες βιώνει έντονα ο ασθενής, είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της ασθένειας. Η νόσος χρειάζεται παρέμβαση από Πνευμονολόγο για την παρακολούθηση (δηλαδή έλεγχο των συμπτωμάτων και πρόληψη των παροξύνσεων) και τη θεραπεία. Κατά κανόνα ευθύνεται το κάπνισμα, αν και ρόλο μπορεί να παίξουν τόσο ενδογενείς (έλλειψη ενζύμου) όσο και εξωγενείς παράγοντες, όπως συγκεκριμένες εργασιακές συνθήκες ή η μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι κατά κανόνα η δύσπνοια και ο χρόνιος βήχας, με ή χωρίς φλέγμα. Αυτά πρέπει να κινήσουν την υποψία για να επισκεφτεί κάποιος τον πνευμονολόγο, ώστε να μπορέσει να τεθεί ή να αποκλειστεί η διάγνωση. Ενδέχεται να συνυπάρχει κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις ή έκθεση σε υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου και οι εξάρσεις δύνανται να επιταχύνουν την πρόοδο της νόσου. Η διάγνωση τίθεται αποκλειστικά με σπιρομέτρηση, απλή εξέταση ρουτίνας, που εκτελείται εύκολα και εκτιμάται από Πνευμονολόγο. Η αποφυγή της έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη της νόσου. Συστήνονται ισχυρά τα εξής:
· Παρότρυνση του ατόμου να διακόψει το κάπνισμα
· Μείωση της έκθεσης σε εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση
· Πρόληψη εξάρσεων της ΧΑΠ (εμβολιασμοί)
Είναι σημαντικό να τεθεί η διάγνωση της νόσου, ώστε να υπάρξει παρέμβαση. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή θα σημειωθεί σαφής βελτίωση του ασθενούς και αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει διαρκώς να ενθαρρύνεται για να διακόψει το κάπνισμα, να ακολουθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να ασκείται τακτικά. Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια νόσος που δεν έχει πλήρη ίαση, όμως θεραπεύεται και σίγουρα προλαμβάνεται. Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να ξεχνάμε την παρηγορητική φροντίδα που περιλαμβάνει τη διαχείριση οποιουδήποτε σωματικού πόνου, δύσκολων συναισθημάτων ή άλλης δυσφορίας, καθώς και την παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής και πνευματικής υποστήριξης. Συνεπώς με τις κατάλληλες παρεμβάσεις που αναφέρθηκαν και τη συμμόρφωση στη μόνιμη αγωγή η νόσος ελέγχεται, με συνέπεια να μην εξελίσσεται και να υπάρχει πλέον μείωση τη θνητότητας σε σχέση με το παρελθόν.