Loading...
 
 
Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ
Friday 24 Mar 2023
Η 24η Μαρτίου, επέτειος της πρώτης επιστημονικής ανακοίνωσης για το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση υγειονομικών και κοινωνικών δράσεων για τον περιορισμό της επιδημικής αυτής νόσου. 

Η φυματίωση (TB) αποτελεί ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο που ονομάζεται Mycobacterium tuberculosis. Οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος μπορεί να προσβληθεί από την ασθένεια, αν και η πάθηση αφορά συχνότερα στους πνεύμονες. 

Η φυματίωση μεταδίδεται αερογενώς με τα κυριότερα συμπτώματα της να είναι ο πυρετός-δεκατική πυρετική κίνηση, η απώλεια βάρους, η νυκτερινή εφίδρωση, ο επίμονος βήχας με πιθανή αποβολή αίματος στα πτύελα,  η έκδηλη αδυναμία και καταβολή. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου διατρέχουν τα άτομα που βρίσκονται σε τακτική και στενή επαφή με όσους νοσούν.
 
Προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης της νόσου αποτελούν νοσήματα (ή καταστάσεις) που προκαλούν ανοσοκαταστολή όπως ο το AIDS/HIV, ο σακχαρώδης διαβήτης, η τελικού σταδίου νεφρική νόσος. η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά ακόμα και το κάπνισμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι μόνο για το έτος 2021 περισσότερα από δέκα εκατομμύρια άτομα νόσησαν από φυματίωση, από τα οποία το 1.6 εκατομμύριων εξ αυτών, δυστυχώς να καταλήγει από την νόσο. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης φυματίωσης εκτιμάται περίπου 30 φορές μεγαλύτερος σε φορείς HIV, ενώ καταγράφεται επιδημιολογικά ως η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στους πάσχοντες από AIDS.  

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της φυματικής λοίμωξης είναι η επιτυχής αναγνώριση των συμπτωμάτων και ανίχνευσης των επαφών με πάσχοντες, με στόχο τη θεραπευτική χορήγηση στοχευμένων αντιβιοτικών και τη διακοπή της μετάδοσης. Κύρια σημεία στόχευσης για τον έλεγχο της φυματίωσης αποτελούν η έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των πασχόντων στις υπηρεσίες υγείας με δυνατότητα αντιμετώπισης της  φυματίωσης, η αδιάκοπη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των αντιφυματικών φαρμάκων, καθώς και η  συνεχιζόμενη παρακολούθηση και παροχή φροντίδας με σκοπό την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αντιφυματικής θεραπείας, ώστε να προλαμβάνονται οι αναζωπυρώσεις  της νόσου και η πιθανή ανάπτυξη αντοχής στα αντιφυματικά φάρμακα.

Το φετινό μήνυμα του ΠΟΥ με αποδέκτες κοινό και επαγγελματίες υγείας είναι «Ναι! Μπορούμε να νικήσουμε την Φυματίωση!!».
 
Η πνευμονολογική ιατρική κοινότητα υπενθυμίζει ότι διατίθεται η απαιτούμενη επιστημονική γνώση και πολυετής κλινική εμπειρία, ώστε η φυματίωση να μην θεωρείται σε καμία περίπτωση νόσος-στίγμα όπως στο παρελθόν, αλλά να γίνει πλήρως κατανοητό σε όλους ότι είναι πλέον μια νόσος  πλήρως αντιμετωπίσιμη και θεραπεύσιμη!