ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΝΕΛ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
Thursday 11 Nov 2021
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την 12η Νοεμβρίου κάθε έτους γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού για τη συνηθέστερη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, κάθε 13 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας παιδικός θάνατος οφειλόμενος στον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας, ενώ, μόνο για το έτος 2019, καταγράφηκαν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι, από τους οποίους οι 672.000 αφορούσαν παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αν και οποιοσδήποτε δύναται να προσβληθεί από την πνευμονιοκοκκική νόσο, τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο.
Φέτος, ο συμβολικός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας συμπίπτει με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 26) και την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, με βασικό θέμα συζήτησης την κλιματική αλλαγή, καθώς τίθεται πλέον ως απόλυτη προτεραιότητα, με στενά χρονικά όρια, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, που να στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.
Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί το συχνότερο αίτιο βακτηριακής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, με περισσότερους από 90 ορότυπους, προκαλώντας τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία και η βακτηριαιμική πνευμονία όσο και μη διεισδυτικές, όπως η οξεία μέση ωτίτιδα και η πνευμονία. Η μετάδοση του πνευμονιόκοκκου πραγματοποιείται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων, τα οποία μεταφέρονται με τον βήχα, το φτέρνισμα, καθώς και με τη στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: ο πυρετός ή η υποθερμία, το ρίγος, οι εφιδρώσεις, ο παραγωγικός ή μη βήχας, το θωρακικό άλγος και η δύσπνοια. Επιπρόσθετα, ο ασθενής δύναται να παρουσιάσει και μη ειδικά συμπτώματα, όπως κακουχία, αδυναμία, κεφαλαλγία ή διάρροια.
Η ενεργητική ανοσοποίηση μέσω του πνευμονιοκοκκικού εμβολιασμού κατέχει σημαίνουσα θέση στη μείωση των ποσοστών αντιβιοτικής αντοχής στα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά και πιο ειδικά στη χώρα μας, όπου η κατάχρηση και λανθασμένη λήψη αντιβιοτικών αποτελεί μια συνήθη πρακτική. Τα συνιστώμενα εμβόλια είναι τα συζευγμένα και τα πολυσακχαριδικά, με διαφορετικό αριθμό και ορότυπους το καθένα, τα οποία χορηγούνται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οδηγίες σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
Είναι πολύ σημαντικό οι ειδικές κατηγορίες ασθενών να επικοινωνήσουν με τον ειδικό ιατρό για το αναπνευστικό σύστημα, τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο, και να προβούν σε εμβολιασμό έναντι του πνευμονιόκοκκου, με στόχο τη θωράκιση της υγείας τους.