Loading...
 
 
Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό

       


Με την ευγενική χορηγία:

Η ΠτΔ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΝΕΛ - ΕΠΕ- ΟΜΑΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΕΠΕ
Πέμπτη 22 Οκτ 2020

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου υπεβλήθησαν σήμερα σε εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου, από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ.), την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), και την Ομάδα Λοιμώξεων Αναπνευστικού της ΕΠΕ

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχετικά με την ενέργεια αυτή έκανε την εξής δήλωση( όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας):

 «Το φετινό φθινόπωρο είναι διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει ως τώρα. Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση. Τα κρούσματα αυξάνονται και η ανησυχία όλων μας μεγαλώνει. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών τηρώντας τα μέτρα προστασίας, μεγαλύτεροι και νεότεροι, προφυλάσσοντας έτσι τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Έχουμε ευθύνη και γι΄ αυτούς, δεν είμαστε μόνοι. Παράλληλα, αναμένουμε να ενσκήψει όπως κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης, αυξάνοντας τη νοσηρότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ας μη διστάσουμε να εμβολιαστούμε και για την εποχική γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο, που αποτελεί το συνηθέστερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας. Προφυλάσσουμε έτσι τον εαυτό μας, τους ευάλωτους συμπολίτες μας καθώς και το -ιδιαιτέρως επιβαρυμένο αυτό το διάστημα- σύστημα υγείας της χώρας μας. Ας αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται με ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας:

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου υπεβλήθησαν σήμερα σε εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου.
Στόχος της συμβολικής αυτής δράσης, που αποτελεί μια συνεργασία της Ομάδας Λοιμώξεων της Ε.Π.Ε και της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, είναι η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού, στη μείωση της νοσηρότητας από αυτές τις σοβαρές λοιμώξεις, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον ιό SARS-COV-2 και ο κίνδυνος συλλοίμωξης εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Παράλληλα, αποτελεί μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Στο πλαίσιο της δράσης, το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., κ. Στέλιος Λουκίδης καθώς και οι Συντονίστριες της Ομάδας Λοιμώξεων, κ. Παρασκευή Κατσαούνου και κ. Σταματούλα Τσικρικά, που πραγματοποίησαν τους εμβολιασμούς. Με το πέρας, μάλιστα, του εμβολιασμού, τα στελέχη της Ε.Π.Ε, δώρισαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως αναμνηστικό, βιβλία του προγράμματος πρόληψης της Εταιρείας.
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς η αποδοχή εκ μέρους της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας της πρόσκλησης, που απευθύναμε για την υποστήριξη του μηνύματος της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού. Μέσα από αυτή τη συμβολική ιατρική πράξη, που είχαμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε με την υποστήριξη της Πρώτης Πολίτη της χώρας μας, θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης σοβαρών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος», δήλωσε ο κ. Λουκίδης. «Ευχόμαστε το παράδειγμα της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία χαίρει της ευρείας αποδοχής και σεβασμού του ελληνικού λαού, να βρει πολλούς μιμητές, ιδιαίτερα σε άτομα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης προφύλαξης.  Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι το μήνυμα “Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν”, αποτελεί από την εποχή του Ιπποκράτη, το πιο σημαντικό μήνυμα της ιατρικής επιστήμης».

Η κ. Κατσαούνου από πλευράς της δήλωσε ότι «Την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού κατέστη εμφανής η αξία των εμβολίων. Ας μη ξεχνάμε ότι τα εμβόλια οδήγησαν στην εξαφάνιση νοσημάτων, όπως η πολυομυελίτιδα (δύο από τα τρία στελέχη)· ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν το τρίτο κατά σειρά αίτιο θνησιμότητας, που μπορεί να προληφθεί κι η πνευμονιοκοκκική νόσος, την πρώτη προλαμβανόμενη με εμβολιασμό αιτία θανάτου παγκοσμίως· συχνά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν αναγνωρίζονται ως αίτιο πρόκλησης θανάτου, καθώς, ενώ πυροδοτούν έναν καταρράκτη επιπλοκών σε άτομα με συνοσηρότητες, αυτά τελικά καταλήγουν με πνευμονικό οίδημα, καρδιακή ανακοπή και πνευμονική εμβολή.
Παρακολουθώντας την πανδημία από τον κορωνοϊό έγινε ευρέως αντιληπτό ότι τα όπλα μας έναντι των ιών είναι τα εμβόλια, που προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και οι ειδικές θεραπείες σε πρώιμα στάδια. Υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για δύο λοιμώξεις του αναπνευστικού, προκαλούμενες από τους ιούς της γρίπης και τον πνευμονιόκοκκο, οι οποίες δυνητικά μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη ζωή. Οι ευπαθείς ομάδες είναι κατά κύριο λόγο κοινές (ασθενείς με Χ.Α.Π ή Σακχαρώδη Διαβήτη, ανοσοκατασταλμένοι, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, ηλικιωμένοι) με επιπρόσθετη ομάδα τις εγκύους για τη γρίπη και τους καπνιστές για τον πνευμονιόκοκκο. Στα άτομα που χρήζουν εμβολιασμού συμπεριλαμβάνονται και όσα - αν και δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου - κινδυνεύουν να μεταδώσουν τη νόσο σε ευπαθείς ομάδες ή νεογέννητα μικρότερα των έξι μηνών, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί και οι φροντιστές των ασθενών. Ο Π.Ο.Υ συστήνει να μη διαταραχτούν κατά το δυνατόν οι εμβολιασμοί για τα άλλα νοσήματα λόγω COVID-19.
Με δεδομένο ότι το 2019 η χώρα μας ήταν μια από τις 4 Ευρωπαϊκές χώρες, όπου ξαναπαρουσιάστηκε ιλαρά ενώ υπάρχουν και αρκετοί οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος, χαιρετίζουμε το παράδειγμα της Π.τ.Δ ως νίκη για την υγεία του αναπνευστικού. Η υιοθέτηση νοοτροπίας πρόληψης αποτελεί επένδυση για την ατομική και δημόσια υγεία. Όπως είπε και πρόσφατα ο Νομπελίστας Jules Hoffmann: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα εμβόλια σήμερα είναι ο μη εμβολιασμός!».

Παράλληλα, η κα. Τσικρικά, ως Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού προς όλους τους πολίτες της χώρας και εκτός από θεματοφύλακας του πολιτεύματος αναδεικνύεται και θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας. Η οικογένεια της πνευμονολογίας-φυματιολογίας αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και καλεί όλα τα άτομα, που ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να ενημερωθούν για τα οφέλη και την ασφάλεια του εμβολιασμού, ενός από τους κυριότερους τρόπους πρωτογενούς πρόληψης και προάσπισης του οργανισμού απέναντι στην εποχική γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο. Επίσης, τους καλούμε να αποφύγουν την παραπληροφόρηση και τις αντιεπιστημονικές θεωρίες, οι οποίες αποπροσανατολίζουν και πιθανόν να προτρέπουν σε αντικοινωνικές και ανεύθυνες συμπεριφορές».