Loading...
 
 
Προκηρύξεις για Θέσεις Εργασίας
Συνέδρια/Ημερίδες στην Ελλάδα
Διεθνή Συνέδρια
Επιστημονικό Υλικό


Με την ευγενική χορηγία:

Νέα της Ένωσης
 • Thursday 05 May 2022

   

  Σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για ένα νόσημα που έχει προσβάλει περισσότερα από 25 εκ. άτομα παγκοσμίως. Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης 2022 είναι ότι στη συγκεκριμένη νόσο "δεν υπάρχουν σύνορα", με την ίδια πιθανότητα να προσβάλλονται άτομα όλων των ηλικιών ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.

  Ως Πνευμονική Υπέρταση ορίζεται η σοβαρή, προοδευτική, και απειλητική για τη ζωή νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, στην οποία η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες είναι πάνω από 25 mmHg και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε  ανεπάρκεια της δεξιάς καρδιάς και θάνατο. Δυστυχώς, η ασθένεια πολλές φορές αργεί να διαγνωσθεί, ενώ τα συμπτώματα της επειδή είναι μη ειδικά και παρατηρούνται σε πολλές νόσους, η υποψία για τη νόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία δύναται να καθυστερήσουν με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη λάβει έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

  Η διάγνωση της νόσου γίνεται συχνά με μεγάλη καθυστέρηση και ο μέσος χρόνος από την εμφάνιση των πρώτων σημείων και συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά και τα δύο χρόνια. Λόγω  της πολύπλοκης και πολυπαραγοντικής παθοφυσιολογία της πάθησης, η διαχείριση των ασθενών απαιτεί τη συνεργασία ολόκληρης διεπιστημονικής ομάδας με εξειδικευμένες γνώσεις και κλινική εμπειρία, με την συμμετοχή του πνευμονολόγου να κρίνεται απολύτως απαραίτητη. 

  Τα αίτια της Πνευμονικής Υπέρτασης είναι πολυπαραγοντικά, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων χαρακτηρίζονται ιδιοπαθή χωρίς να μπορεί να αναγνωριστεί κάποιος συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας. Καρδιακές δυσπλασίες, οικογενειακό ιστορικό, νόσοι του συνδετικού ιστού, μόλυνση από HIV, πυλαία υπέρταση, κληρονομούμενα γενετικά αίτια, νόσοι της αριστερής κοιλίας, χρόνιες νόσοι του αναπνευστικού συστήματος, χρόνια θρομβοεμβολική νόσος, αιματολογικές διαταραχές, λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, το υψηλό υψόμετρο αποτελούν ορισμένων από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου. 
   
  Τα συνηθέστερα κλινικά συμπτώματα είναι η δύσπνοια, η δύσπνοια κατά την άσκηση, η ταχύπνοια, ο πόνος στο στήθος, το αίσθημα παλμών, η ζάλη, η εύκολη κόπωση, τα συγκοπτικά επεισόδια, η κυάνωση και το περιφερικό οίδημα, τα οποία μπορούν να ποικίλουν σε εύρος και σε ένταση ανάλογα με τη βαρύτητα. 

  Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη με την εισαγωγή καινούργιων φαρμάκων και την προτύπωση της αντιμετώπισης της Πνευμονικής Υπέρτασης η πρόγνωση των ασθενών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δυσμενής, ειδικά στις περιπτώσεις με σημαντικές καθυστερήσεις στη διάγνωση και στη θεραπευτική αντιμετώπιση.

  Η θεραπευτική προσέγγιση συμπεριλαμβάνει την χορήγηση πολλαπλών ειδικών φαρμάκων, την πιθανή χειρουργική παρέμβαση, αλλά και  τη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων ή πνευμόνων στα πλέον προχωρημένα στάδια νόσου με στόχο και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. 
   
 • Tuesday 03 May 2022


  Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος ( World Asthma Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στην πρώτη Τρίτη του Μαΐου (03/05/2022).

  Η λέξη «Άσθμα» αναφέρεται για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα π.Χ. στην Ιλιάδα του Ομήρου και αργότερα από τον Ιπποκράτη, με τον Έλληνα ιατρό Αρεταίο τον 2ο αιώνα μ.Χ. να είναι ο πρώτος που περιγράφει κλινικά τη νόσο.

  Ο επιπολασμός του άσθματος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, με μέσο όρο περίπου 7% του πληθυσμού της Γης. Στην Ελλάδα τα στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι το 8,6% του γενικού πληθυσμού έχει άσθμα (περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες). Επιπλέον, σύμφωνα με τον WAO (World Allergy Organization) , περίπου το 50% των ασθματικών ηλικίας άνω των 30 ετών, είναι παράλληλα αλλεργικοί, σημειώνοντας ότι μία αλλεργία είναι αυτή που προκαλεί το άσθμα περίπου στο 80% των περιπτώσεων. Ακόμη, μεγαλύτερο ποσοστό ασθματικών μικρότερης ηλικίας, έχει αλλεργίες.

  Το άσθμα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας γιατί αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Μελέτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι ( παιδιά και ενήλικες) πάσχουν από άσθμα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με 250.000 θανάτους ετησίως και τονίζουν ότι το ένα τρίτο των παιδιών σχολικής ηλικίας που πάσχουν από άσθμα, δεν έχει διαγνωστεί . Το άσθμα συχνά δεν διαγιγνώσκεται ούτε στους ενήλικες και ειδικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς συχνά δεν λαμβάνουν θεραπεία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμούς και κακή ποιότητα ζωής. Η μη λήψη θεραπείας αυξάνει επίσης  το οικονομικό και κοινωνικό φορτίο, που θέτει η πάθηση όσον αφορά το άμεσο κόστος και την απουσία από το σχολείο ή την εργασία του ασθενούς.

  Το άσθμα είναι συχνή, χρόνια,  πολυπαραγοντική και πολύπλοκη  πάθηση, με κύριο και καταληκτικό χαρακτηριστικό την φλεγμονώδη διαταραχή των αεραγωγών, στην οποία συμμετέχουν διάφορα είδη κυττάρων. Η βρογχική υπερέκκριση, η αυξημένη ρευστότητα , η υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων και ο βρογχόσπασμος δια μέσου της παγίδευσης αέρα κατά την εκπνοή, περιγράφουν και ολοκληρώνουν την παθογένεια του βρογχικού άσθματος.

  Το άσθμα χαρακτηρίζεται από την περιγραφή  συμπτωμάτων όπως ο συριγμός, η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος, ο βήχας, που η ένταση τους αλλάζει στο χρόνο, μαζί με εναλλασσόμενη μείωση της εκπνευστικής  ροής του αέρα. Περαιτέρω επιδείνωση της κλινικής εικόνας ( μη ελεγχόμενο ή αδιάγνωστο άσθμα) προκαλεί υπερδιάταση του πνεύμονα και τεράστια αύξηση του έργου της αναπνοής που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των αναπνευστικών μυών, σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε θάνατο.

  Η διάγνωση του άσθματος είναι κλινική, ενώ η αντικειμενική επιβεβαίωσή της και η διαφορική διάγνωση της από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος με παρόμοια κλινική συμπτωματολογία, επιτυγχάνεται με τις λειτουργικές δοκιμασίες του αναπνευστικού συστήματος (Πλήρης Σπιρομέτρηση, χρήση ροομέτρου από τον ασθενή, έλεγχος βρογχικής υπεραντιδραστικότητας) που είναι απαραίτητες για την εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου. Επιπλέον στα πλαίσια επιβεβαίωσης της διάγνωσης και φαινοτύπησης του βρογχικού άσθματος, η ERS (  Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία) θέτει ως βασική προϋπόθεση την διενέργεια δερματικών τεστ δια νυγμού ( Prick Test).

  Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν όλα τα ανωτέρω,  θεωρούμε ότι η έγκαιρη επίσκεψη στον κατάλληλα ειδικευμένο Ιατρό για την διάγνωση και παρακολούθηση του Βρογχικού άσθματος, που είναι ο Πνευμονολόγος, επιφέρει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθματικών με το μικρότερο οικονομικό κόστος για τον ασθενή και για το σύστημα Υγείας της χώρας μας.  Ο Πνευμονολόγος με την άρτια εκπαίδευσή του, στις παθοφυσιολογικές αλλαγές που επιφέρει η νόσος τόσο στη σταθερή κατάσταση όσο και στους παροξυσμούς , αλλά και στην εκτέλεση και ερμηνεία των Λειτουργικών δοκιμασιών του πνεύμονα, μπορεί να εκτιμήσει σωστά τη βαρύτητα της νόσου και να επιλέξει την κατάλληλη φαρμακευτική  και ανοσολογική θεραπευτική αγωγή

   

   

   
 •  
 • Thursday 07 Apr 2022

  Αγαπητοί συνάδελφοι, 

  Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. συγχαίρουν τον εξαίρετο συνάδελφο κ.Σταύρο Τρύφων για τον τρόπο διαχείρησης και την καθοριστική παρέμβασή του στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, που με την αυτοθυσία και την ψύχραιμη αντίδρασή του συνέβαλε στον περιορισμό του τελικού τραγικού απολογισμού.
   
 • Friday 18 Mar 2022

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου σήμερα 18 Μαρτίου 2022, η οποία έχει οριστεί για να τονισθεί η σημασία του ύπνου για την υγεία του ατόμου και οι συνέπειες της αυπνίας, μεταφέρουμε το μήνυμα του φετινού εορτασμού που είναι: "Ποιοτικός Ύπνος, Υγιής Νουσ, Ευτυχισμένος Κόσμος", με στόχο να δοθεί έμφαση στην σπουδαιότητα του ύπνου στην ποότητα της ζωής του ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου εδώ:PAGKOSMIA HMERA YPNOU.pdf

   
 • Friday 11 Mar 2022

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Σε συνέχεια της επιστολής μας στον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την τροποποιήση των αριθμητικών ορίων συνταγογράφησης εξετάσεων, επισυνάπτουμε την απάντηση του ΕΟΠΥΥ.

  Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την απάντηση εδώ:TROPOPOIHSH ARITH ORION EOPYY.pdf

   
 • Wednesday 05 Jan 2022


  Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για την πρόωρη απώλεια της εξαίρετης  συναδέλφου Ευαγγελίας Σούλτη.

  Η σκέψη μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην οικογένεια της και στα αγαπη,ένα της πρόισωπα.

   
 •  
 • Thursday 09 Dec 2021


  Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Πν.Ελ. εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για την απροσδόκητη απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου Γεωργίου Διονέλλη.

  Η σκέψη μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην οικογένεια του, και στα αγαπημένα του πρόσωπα.

   
 • Tuesday 07 Dec 2021

   Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό, και θα γίνει  διαδικτυακά μέσω της υπηρεσίας τηλεδιασκέψεων  e:Presence.gov.gr, ενώ παράλληλα θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ. 
   
  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα:  https://forms.gle/mdHiC25Ur1ivJqjm6 έτσι ώστε να τους αποσταλεί ο σύνδεσμός και οι οδηγίες για τη σύνδεσή τους, καθώς επίσης και να καταθέσουν τυχόν ερωτήματα και προβληματισμούς. 
   
443 Αντικείμενα. Σελίδα 9/45
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13